4+1 karácsonyi kerékpáros fejlesztés a Várkert előtt

2016.11.30. 08:37
Olvasónk, Ádám küldött egy fotót a Várkert Bazár előtti bringasávról. Arról az útról, ami egészen a közelmúltig a Várba induló turistabuszok miatt volt lezárva, mert az egész kerületben csak ezen az egy méter széles csíkon tudták felvenni az utasokat. A buszok mentek, de korai volt az öröm, a főváros új bringás szórakoztató központot nyitott ugyanitt, ezt tekintettük meg.

1. Kortárs installáció szoborral és szalaggal

A dél felől érkező kerékpárost néhány kertkapu elé épített behajtani tilos tábla várja, a kovácsoltvasból, műanyagból, betonból és speciális alupótló anyagból készült installációt egy műanyag szalag segítségével kötötték össze az út mellett már hónapok óta álló szobor lábával, a kapcsot egy egyszerű csomó segítségével hozva létre. Merész, meghökkentő megoldás ez, mely nem csak a szemet vezeti a homokzsákokon tipródó óriásokra, de a tilos tábla ellenére bemerészkedő kerékpárossal is érezteti az új szemlélelű fejlesztések kezdetét.

2. Sörplanetárium

Pár éve (a DK szerint állítólag) maga Orbán Viktor állt a piás biciklisek pártjára, eltörölve a zéró toleranciát a kerékpárosok alkoholfogyasztását illetőleg. Ezt a hullámot lovagolja meg ez az új fejlesztés, a Sörplanetárium, aminek gyomrába a bicikliútról közvetlen bejárat nyílik, kortyolgatás közben egyúttal feledtetve az űrt, amit eredeti Planetárium életveszélyes állapota teremtett.

3. Népművészeti kalandpark

A következő fejlesztés egy dolmánnyokkal, mentékkel, nádihegedűkkel, amerikai BBQ kamionokkal és faházakkal teleszórt kanyargó. A Várkert Bazár így kiteljesedve végre betölti nevében vállalt funkcióját: ott fenn a Vár, előtte a Kert, lent az úton meg a Bazár. Az esti világításról a korhű lámpaoszlopok közé szerelt kínai lampionsor gondoskodik, kontinenseket kultúráit kötve össze.  

Megunta az olvasást?

Nézze meg a látványosságokat ezen a rövid videón, alkosson véleményt, majd azt mondja el a Facebookon!

Bazársor a Várkert Bazár előtt

4. Korcsolyapálya

Nagyon fontos, hogy amennyiben Magyarország elbukná a 2024-es olimpiát, időben felkészüljünk egy esetleges téli olimpia megrendezésére, amihez alpesi országként szinte minden adottságunk adott, az apró hiányosságok pedig pótolhatóak EU-s forrásokból. Ezen a kerékpárútra épített korcsolyapályán minden tovahaladó bringás csúszhat egy kört, mielőtt folytatja útját az északi kijárat felé.

+1: Fugázás

Az utolsó képen a Várkert kerékpárútjának állapotát kritizálóknak adnak épp csattanós választ a munkások, akik a szokásos negyedévi átadóünnepség előtti utolsó simításokat végzik. Jobban megfigyelve láthatjuk, hogy már csak a fugázás van hátra. Az idei utolsó átadáson is lejátsszák majd L. Simon László mára klasszikussá vált beszédét, amit még az első megnyitón mondott el: a felújított Lánchíd utcához 100 évig nem kell nyúlni!

Érdekel, hol tesznek épp keresztbe a bringásoknak? Kövesd a Kerékagyat a Facebookon!