Senki sem tudja, kinek van elsőbbsége a járdán vezetett bringaútnál

2017.01.28. 13:57

A járdán nem biciklizünk, de persze vannak kivételek. Mondjuk, ha oda kényszerítik az embert. Ha ugyanis a kerékpárutat a járdán vezetik és nincsen kerékpáros nyom az úttesten, akkor elvileg ott kell tekerni. Ebből persze elég sok galiba támad.

Nem arra gondolok, hogy a gyalogosok beszédelegnek a kerékpárútra (bár ez, tekintve, hogy a kerékpárút mindössze egy többé-kevésbé látható sárga csík a gyalogos lába előtt, elég gyakran előfordul). Hanem arra, amikor keresztezi egymást a gyalogos és a kerékpáros útja. Egymástól függetlenül több olvasó is felvetette már a problémát, más és más helyszíneket jelölve meg, de a valódi megoldást, úgy tűnik senki sem tudja.

A furcsa helyzet leginkább ott alakul ki, ahol a járda úttest felőli oldalán vezetik a kerékpárutat. Azután, ahol buszmegálló van, ott néhány méter hosszan elegánsan átteszik a belső oldalra. Valahogy így:

Screenshot 2017-01-27 10.50.50.png
Fotó: Google Street View

Vagy így:

Screenshot 2017-01-27 10.52.53.png
Fotó: Google Street View

A forgalmasabb pontokon amúgy fel van festve zebra a kerékpárútra, és a kijelölt gyalogátkelőhelyre tábla is figyelmeztet (igaz, ezeket tapasztalatom szerint egyelőre sem a gyalogosok, sem a bringavezetők nem veszik figyelembe). De mi van ott, ahol nincs felfestve, kitáblázva semmi?

Egy kancsó fröccs mellett hosszan el lehetne vitatkozni azon, hogy

  • ez tulajdonképpen egy kereszteződés, ahol a jobbkéz-szabály érvényesül (hol ennek van elsőbbsége, hol annak), vagy
  • olyan mint egy úttest, ahol az egyik oldalról a másikra terelik a gyalogosforgalmat (a kerékpárnak van elsőbbsége), esetleg
  • a kocsibehajtó a legjobb analógia, ahol mindenképp a gyalogosnak van elsőbbsége.

Na de mit mond a KRESZ? Megkérdeztük Pető Attila Kreszprofesszort, aki azt mondta:

"Ha a KRESZ-t átböngésszük, akkor találunk választ a kérdésre. Ugyanis a közös gyalog és kerékpárút esetén mindkét fél számára előírja a KRESZ a kölcsönös alkalmazkodást!  Idézek:

21.§.(13) A gyalog- és kerékpárúton a gyalogos a kerékpáros forgalmat nem akadályozhatja és nem veszélyeztetheti.

54.§ (10)352 A gyalog- és kerékpárúton a kerékpáros a gyalogos forgalmat nem akadályozhatja és nem veszélyeztetheti."

Hát... Ez nagyon szép, de a „kölcsönös alkalmazkodással” aligha lehet eldönteni egy csomó vitás kérdést. A hosszú távú megoldást persze mindenki tudja: nem kéne járdán vezetni a kerékpárutat.

Te is jársz kerékpárral a városban? Kövesd a Kerékagyat a Facebookon!