Harmincezres büntetés, ha nincs a gyerekeden sisak?

Franciaországban a múlt héten új bringás szigorítást vezettek be

2017.03.27. 09:15 Módosítva: 2017.03.27. 09:15

A sisakviselés az egyik legtöbbet vitatott kérdés az egész bringázásban. Vannak akik szerint életmentő és nagyon fontos, mások szerint nem csak hogy felesleges, de kifejezetten balesetveszélyes, ráadásul elrettent a kerékpározástól. Ennek megfelelően a szabályozás is hol ilyen, hol olyan. Franciaországban múlt héten szigorítottak egyet az előírásokon. A 12 évnél fiatalabb gyerekeknek ugyanis kötelező lesz sisakot hordani. Akin nincs, annak a szüleit 90 euróra (durván 28 ezer forintra) büntetik.

Nem ez az első hely, ahol szigorítják a sisakviselés szabályait Bicycling.com cikke szerint. A kanadai Mantioba tartományban például 63 dolláros (durván 14 ezer forintos) büntetés jár annak, akinek a gyereke sisak nélkül kerékpározik. Igaz ezt az első alkalommal nem kell befizetni, csak elvégezni egy online tanfolyamot.

Ausztráliában viszont életkortól függetlenül kötelező sisakban bringázni. A legutóbb 319 dollárra, vagyis nagyjából

70 ezer forintra büntettek meg egy szerencsétlen amerikait, aki hajadonfőtt merészelt kerékpározni.

A francia szabályozással állítólag azt szeretnék elérni, hogy a szülők is kövessék a gyerekek példáját, mert azok úgyis meg fogják kérdezni, hogy anyu/apu, neked miért nem kell felvenni?

A szigorítás hívei abban bíznak, hogy kevesebb lesz a végzetes kimenetelű bringabaleset, ami Franciaországban legutóbb egy év alatt hét százalékkal nőtt (2015-ben 149-en, 2016-ban 159-en haltak meg). Egy tanulmány szerint a svéd sisaktörvény bevezetése után valóban kevesebb kisfiút szállítottak kórházba fejsérüléssel, bár furcsa módon a kislányoknál nem történt változás.

Az ellenzők ugyanakkor attól tartanak, hogy a kevesebben kerékpároznak majd ezután, ami visszavetheti az egyre jobban kiterjedő párizsi közbringarendszer fejlődését is. Szerintük nem annyira a fejsérüléseket kellene megakadályozni, mint inkább magukat a baleseteket, például biztonságosabb infrastruktúra kialakításával. Példaként Dániát és Hollandiát emlegetik, hol sokkal többen kerékpároznak, sokkal jobb az infrastruktúra - ugyanakkor sokkal kevesebben viselnek sisakot.

 

Neked is van kerékpárod? Kövesd a Kerékagyat a Facebookon!