Bringás felvonulás: útlezárások, terelések lesznek

2017.04.21. 16:35

Az előrejelzések szerint hétvégére visszajön a tavasz, és több ezren tekernek a lezárt utakon vezető I Bike Budapest biciklis felvonuláson, áll a Magyar Kerékpárosklub közleményében. A bringás közlekedés népszerűsítéséért és fejlesztéséért rendezett örömtekerést Gajus Scheltema holland nagykövet nyitja meg délután 4-kor a Szabadság téren. Az útvonal az autók elől lezárt rakpart, Petőfi híd, Móricz Zsigmond körtér, Bartók Béla út, Attila út, Alagút, Lánchíd és Andrássy út érintésével vezet a Városligetbe. 

Több tömegközlekedési járat nem, vagy terelőúton halad, az utak várhatóan 2-3 órán át le lesznek zárva. Szombaton több útlezárással járó – az I Bike Budapesttől független - tüntetés is lesz a városban. Utóbbiak nem érintik a bringás felvonulást, de ennyi lezárás mellett nem lesz érdemes autóval a belvárosba menni.

A már biciklivel közlekedőket, és a városi bringázást csak most kipróbálókat, családokat is vár a Magyar Kerékpárosklub a szombati I Bike Budapest biciklis felvonulásra. Az előrejelzések szerint napos, tavaszi idő lesz. A Kerékpárosklub azt szeretné, hogy nemtől, kortól, társadalmi státusztól és lakóhelytől függetlenül bárki el tudjon jutni biciklivel dolgozni, iskolába, vásárolni, vagy szórakozni. Az I Bike Budapesten pár órára ki lehet próbálni, milyen lehetne a bringás város. A felvonulásra már több mint 10000-en jelezték részvételüket vagy érdeklődésüket a facebook-on.

A bringázás népszerűsítése mellett fontos hiányosságokra hívja fel a figyelmet, de a Kerékpárosklub nem tüntetésre, hanem örömbringázásra hív mindenkit. A vidám biciklitekerés olyan pontokon vezet, ahol helyet kell biztosítani a kerékpározásnak. Az egyre nagyobb kerékpáros tömeg kinőtte a régi elavult bringautakat, ezért már nem úszhatóak meg a valódi fejlesztések, a városi forgalomcsillapítás, és az elavult bicikliutak átépítése. 

Ilyen a felújítás előtt álló Lánchíd, ahol nem tervezik az átbringázhatóság segítését, a 22 milliárd forintos beruházás után is a járdán, vagy tükrök között kell majd szlalomozni. A felvonulás érinti a pesti alsó rakpartot, ahol a forgalomcsillapítási ígéretek ellenére veszélybe kerülhet a tervezett kerékpársáv, valamint a Bartók Béla út, ahol a korábbi tervek és a helyiek kérése ellenére sem festették fel a megtervezett biciklisávokat. A Városliget átépítése során a Ligeten átvezető kerékpáros ütőerek elvágása is lehetséges.

Az I Bike Budapest zenés piknikkel indul a Szabadság téren 15 órakor. A menetet Gajus Scheltema holland nagykövet indítja 16 órakor, akinek közeli nyugdíjba vonulása miatt ez lesz az utolsó nyilvános biciklis szereplése. A Holland Nagykövetség már 2008 óta segíti a magyar bringás mozgalmat, a Hollandiában bevált biciklis megoldások meghonosítását.

Az útvonal:

Szabadság tér – Garibaldi utca – Pesti alsó rakpart – Közraktár utca – Petőfi híd – Irinyi József utca – Karinthy Frigyes út – Móricz Zsigmond körtér – Bartók Béla út – Szent Gellért rakpart – Attila út – Alagút – Lánchíd – József Attila utca – Andrássy út – Olof Palme sétány – Városliget, Napozórét (Nagyrét)

Érintett tömegközlekedési járatok:

Buszok: 

 • 5: Tabán környékén terelőúton közlekedik
 • 6-os villamospótló: nem közlekedik
 • 7, 133: Lassabb közlekedés.
 • 9: Kisebb várakozás az Andrássy útnál
 • 15, 115: Rövidített útvonalon, Gyöngyösi út és Nyugati tér között közlekedik
 • 16: Nem közlekedik. Budai Vár a Széll Kálmán térről a 16A busszal érhető el.
 • 20, 30, 30A, 230: Hősök terénél kisebb várakozás
 • 105: Két részre osztva közlekedik Gyöngyösi út és Mexikói út, valamint Apor Vilmos tér és Déli Pályaudvar között.
 • 178: terelőúton közlekedik
 • 212: Rövidített útvonalon, Svábhegy és Budafoki út között közlekedik.

Villamosok: 

 • 2: Kossuth tér és Közvágóhíd között rövidített útvonal
 • 4: Petőfi hídon a villamossínre terelik a Buda felé tartó autóforgalmat
 • 6: építkezés miatt nem közlekedik, a felvonulás alatt a villamospótló nem megy el a Móricz Zsigmond körtérre
 • 19, 41, 47, 48, 49: Lassabb haladás várható.

Trolik:

 • 70,78: Más rendezvény miatt csak az Erzsébet Királyné útja és az Oktogon között közlekedik. A Városligetet az Ajtósi Dürer sor felé kerülik.
 • 73, 76: Kisebb várakozás az Andrássy útnál
 • 75: Jászai Mari tér felé a Városliget helyett a Hermina úton és az Állatkert felé kerül