Megszüntetik a Bartók Béla úti Tarlós-szorost

2017.10.04. 17:33
Győzött az ésszerűség, megszűnik a Tarlós-szoros: a használhatatlan közúti sávból kerékpáros sáv lesz a Bartók Béla úton. A kivitelező felvázolta már a sávot az aszfaltra, a felfestés csütörtökön kezdődik.

A köznyelvben csak Tarlós-szorosként emlegetett útszűkület tavaly nyáron alakult ki, a fonódó villamos-projekt miatt ugyanis szélesíteni kellett a Bartók Béla úton a villamosperonokat - értelemszerűen a kétszer kétsávos közút terhére. A Gellért térnél tulajdonképpen másfél sávnyi szélesség maradt az autóknak, ezért a BKK eredetileg egy közúti sávot és egy kerékpársávot tervezett ide, egészen a Móricz Zsigmond körtérig, járdaszélesítéssel, egyéb finomságokkal.

Csakhogy közbejött Tarlós István elhíresült beszéde a „szélsőségesen tömegközlekedés-orientált” fővárosról, ami után felülvizsgálták a terveket, és a helyi vállalkozók, kerékpárosok tiltakozása ellenére maradt kétszer két sávos végig a Bartók Béla út a szűkületekig. 

Mivel a Tarlós-szoroson nem fért át csak egy forgalmi sáv, az autók feltorlódtak, a dugók megmaradtak, ezért a BKK, majd utódja a Budapest Közút (BK) folyamatosan azt vizsgálta, hogy lehetne megoldani a helyzetet. Ennek lett a végállomása az, hogy végül majdnem az eredeti terv válik valóra - persze szélesebb járdák, egyéb finomságok nélkül.

Információink szerint az új forgalmi rendben a Bartók Béla úton a Ménesi út és a Szent Gellért tér között mindkét irányban kerékpársávot festenek fel. Megszűnő autós forgalmi sávban mindkét irányban jó széles (1,25 – 1,8 m közötti) kerékpársáv lesz, ami több szakaszon biztosítja a lassabb kerékpárosok kerékpársávon belül történő előzését is.

A Szent Gellért tér felé vezető oldalon a Móricz Zsigmond körtértől érkező 2 forgalmi sáv közül a jobb oldali (a Lágymányosi utcai kereszteződés előtt) olyan jobbra kanyarodó sávvá alakul, melyből egyenesen csak a kereszteződés után kezdődő kerékpársávon lehet tovább menni.

 A Kosztolányi Dezső tér felé vezető oldalon a Móricz Zsigmond körtéren, ahol a Ménesi út irányából a jobb oldali forgalmi sáv a Villányi út felé vezet, illetve ebből a sávból lesz elérhető rövid közös autóbusz- és kerékpársávon keresztül a Móricz Zsigmond körtéri autóbuszmegálló. A módosítást követően a belső sávból sávváltás nélkül lehet a Kosztolányi Dezső tér felé továbbhaladni.

 A kivitelezés előkészítési munkái szerdán megkezdődtek, a kivitelezés, festés a tervek szerint október 6-ig befejeződik.