Egerszalóknál, Pomáznál és Esztergomnál is kerékpárút épül

2018.01.09. 11:34 Módosítva: 2018.01.09. 11:36

Tovább bővül az országos kerékpárút-hálózat. A kormány döntése szerint idén tizenegy szakaszon 67,5 kilométernyi új kerékpárút épülhet meg. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. átveszi a már meglévő, 1100 kilométernyi külterületi kerékpárút-hálózat üzemeltetését, jelentette be Révész Máriusz, a  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztosa.

A kerékpárutak építésére idén 3,6 milliárd forintot fordíthatnak. Ezzel elindulhat  a már engedéllyel rendelkező kerékpárutak kivitelezése.  11 szakaszon mintegy 67,5 kilométernyi új kerékpárút épülhet meg:

  • Hajdú-Bihar megyében Debrecen-Látóképi-tó között
  • Komárom-Esztergom megyében Esztergom és Esztergom kertváros között, valamint Tata és Baj között
  • Heves megyében Hatvan-Apc, és Eger-Egerszalók között lesz új út
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Tiszatelek-Dombrád közötti szakasz épül meg
  • Pest megyében az Eurovelo 6 hálózathoz csatlakozó Pomáz-Szentendre közötti út épülhet meg, a fóti, ipolydamásdi szakaszok engedélyezése folyamatban van, a Ráckeve-Szigetbecse-Makád szakaszon 12,4 kilométer hosszan az árvízvédelmi töltés koronáján lesz új út.

A tervek szerint a közbeszerzések után indulhat az építkezés, a 2019-es nyári szezonra már használni lehet az új kerékpárutakat.

A Magyar Közút a karbantartási feladatokra a 2017-es költségvetésből 2 milliárd forint többletforrást kapott, ebből 531 millió forint a géppark bővítéséhez használható fel, További egymilliárd forint jut a kerékpárutak üzemeltetésére, ezzel a magyarországi kerékpárutak karbantartására már 3 milliárd forintot fordíthatnak, mondta Révész Máriusz.  

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója azt mondta: a külterületi kerékpárutak nagyrészt az országos közutak mellett futnak, így logikus volt, hogy a Magyar Közút üzemeltesse ezeket. Az új feladat ellátásához lesz pénz a géppark bővítésére és emberek felvételére. Az utak állapotát már felmérétk és elkezdődött az önkormányzatokkal az átadás-átvétel.

Szilvai József Attila a  fontos feladatok közé sorolta, hogy a kerékpáros turizmus útvonalain már elhelyeztek irányjelző táblákat Fertőd-Keszthely és Győr-Pannonhalma-Balatonfüred között, de ez tavasszal további nyomvonalakon folytatódik.