Erre gyertek biciklivel, erre ne menjetek autóval

Vasárnap újra I bike Budapest

ibikebp2017-andrassyut-soosbertalan fbcrop
2018.04.21. 10:54

Alighanem egyetlen Kerékagy-olvasónak sem lesz meglepetéserejű a hír, hogy április 22-én I bike Budapest bringás felvonulás lesz a fővárosban. Ez inkább csak olyan utolsó figyelmeztetés minden érdeklődőnek, hogy aztán nehogy azt kelljen holnap este kiírnia a Facebookjára, hogy "basszus, ez ma volt? :(".

Április 22-én 15:00-kor indul a Tabánból az idei örömtekerés, melyre több mint 10 ezer embert várnak a szervezők. A Facebook-eseménynél jelen pillanatban 4,7 ezren ígérik, hogy ott lesznek és 6,5 ezren érdeklődnek, s mivel az idő is szépnek ígérkezik, alighanem pompás tömeg gyűlik majd össze. A közös tekerés célja az I bike-osok szerint

egy olyan város megteremtése, ahol gyerekektől idősekig bárki bringára tud ülni, mert egy ilyen városban sokkal jobb élni.

A menetet René van Hell, új holland nagykövet nyitja meg. Ez a tizedik év, hogy a nagykövetség segít meghonosítani azokat a jól bevált megoldásokat, amiknek köszönhetően Hollandiában már több kerékpár van, mint ahányan laknak.

Idén először kisgyerekes családoknak rövidített útvonalon I bike Mini is indul a Liszt Ferenc térről, felvonulnak költözködésre is alkalmas teherbringák, de jótékonysági kerékpáralkatrész-gyűjtés, zenés piknik és bringás fotózás is lesz. 

A felvonuláson lezárt utakon lehet végigtekerni a város legszebb részein, ugyanakkor az útvonalválasztással szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a felújítás előtt álló Lánchídnál, a rakpartokon és az átalakuló Városligetben is vegyék majd figyelembe a kerékpárközlekedés szempontjait. A Magyar Kerékpárosklub szerint ugyanis ezek nélkül "nem csak Budapest 2030-ra tervezett 10%-os kerékpáros közlekedési aránya nem lesz elérhető, de a városlakók igényeit sem lehet kielégíteni."

A legfontosabb tudnivalók

  • Bárhol be lehet szállni, az útvonalat bárhol le lehet vágni.
  • A felvonulás 15 órakor indul a Tabánból. Lezárt útvonalon megy át az Erzsébet hídon, a pesti alsó rakparton elteker az Árpád hídig, majd a Margitszigeten és a budai alsó rakparton éri el az Alagutat, a Lánchidat. Az Andrássy úton keresztül halad a Városligetbe, ahol piknik, zene, programok és a végén egy óriási bringaemelés vár mindenkit.
  • Az I bike Mini családi bringás felvonulás gyülekezője 15:30-kor lesz a Liszt Ferenc tér és Andrássy út sarkán. Ide azokat a kisgyermekes családokat várják, akik még nem tekernék le a teljes menetet. A felvonulás elejéhez csatlakozva, nekik fenntartott sávban érhetik el a Városligetet.
  • A felvonulás során korlátozások lesznek az autós közlekedésben, és több BKK járaton. A szervezők külön figyelmet fordítanak arra, hogy minél kevésbé zavarják a közösségi közlekedést. 400 rendezőt toboroztak, akik a menet megállításával szinte minden zebrán átengedik a gyalogosokat, a keresztező közösségi közlekedési járatokat, és nagyobb csomópontokban az autóforgalmat.
  • Mindent megtesznek a dugók elkerülésére, mégis azt kérik a szervezők, hogy vasárnap délután ne jöjjön a belvárosba autóval, akinek nem muszáj.

Még több információ az esemény oldalán.