A nyíracsádi kurta kerékpárút titka

2018.10.26. 11:43

Végre megépült – kommentálta a nyíregyházi MKKP a Nyíracsád végére épített, pár méteres kerékpárút-kanyart, ami első pillantásra valóban elég nevetséges beruházásnak tűnik.

Megkérdeztünk néhány szakértőt, vajon hogy kerülhetett a falu végére ez az abszurdum. Véleményük szerint először is érdemes megnézni a helyszínt, ahol egy másik szemszögből nézve látszik, hogy a kanyarral szemben, az út túloldalán ér véget a Nyíradony felől érkező, hosszú kerékpárút.

Valószínűleg volt egy pár baleset a helyszínen abból, ahogy a faluba érkező kerékpárosok a megszűnő bringaútról nagy lendülettel srégen áthajtottak a közúton, hogy útjukat annak a menetirány szerinti jobb szélén folytassák, és néhány felelős azt gondolta, hogy megszünteti a veszélyforrást.

acsás
Fotó: Tenczer Gábor

Azt az elvet szem előtt tartva, hogy a bringás a lehető legrövidebb úton keljen át, és hogy a túloldalon a megfelelő, veszélytelenebb szögben soroljon vissza a műútra, megépítették ezt a kis kanyart. Ami elgondolásnak jó, viszont ezer százalék, hogy senki se fogja használni. Valószínűleg a kerékpárosok ugyanúgy, ahogy eddig, srégen áttekernek az úton, és magasan tesznek a nem túl életszerű kurflira.

Ha igazi megoldást akartak volna, építenek egy középszigetet zebrával, mint számos más település határánál, akkor az autósok is lassítanak, és jobban figyelnek, és a kerékpárosok is biztonságosabban kelnek át. Nem is került volna valószínűleg többe.

Frissítés: mint olvasónk, Zoltán írta, nem a nyíracsádi az egyetlen kerékpárút-kurfli Magyarországon, Debrecenben is készült már ilyen:

Próbáltuk elérni a nyíracsádi polgármestert is az ügyben, de egyelőre nem sikerült.