Ön elengedné a gyerekét egyedül biciklivel Budapesten?

2019.05.03. 09:46

Május elsején ideális volt az idő, hogy még azok is elővegyék a kerékpárjukat, akik nem elvetemült bringások. A Városligetben a Jövőt Építők Generációja Egyesület 50 embert kérdezett a kerékpározási szokásaikról. 

A válaszokból kiderül, a kerékpározás őrült felkapott Budapesten, és bár a többség még mindig nem tartja elég biztonságosnak, de már kitörölhetetlen a mai közlekedésből.

A válaszadók 79,1 százaléka használta már a lakóhelyén a közelben található bicikliutat, 44,2 százalékuk pedig biztonságosnak is tartja a biciklizést a fővárosban. Bár, ha a kérdés úgy szól, hogy a gyerekének egyedül engedné-e a biciklizést, akkor sokaknál megszólal a vészcsengő, és erre már csak 28,6 százalék válaszolt igennel. Bár nem reprezentatív a felmérés, de szignifikáns, hogy a többség miért nem tartja biztonságosnak a biciklizést Budapesten: az autósok hozzáállása miatt.

 

A megkérdezettek brutális többsége egyáltalán nem szokott kerékpáros térképet igénybe venni, és a többség azzal sincs tisztában, hogy a BKK-nak van biciklis tervezője a Futárban. Ezek után aligha csodálkozhatunk, hogy a többség (67,6 százalék) azt tanácsolná a Budapestre látogató ismerősének, hogy inkább a tömegközlekedést vegye igénybe. Második helyen azonban ott a bicikli (17,6 százalék).

A felmérés további részeit az alábbi linken találja .

A JÉG (Jövőt Építők Generációja Egyesület) inspiráló vezetők, előremutató, innovatív vállalkozók, kreatív szakemberek, tehetséges középiskolások és egyetemisták közössége. A felmérést készítők társadalmi felelősségvállalási projektet készítettek, amelynek keretében a környezetszennyezés megelőzésének fontosságára hívják fel a figyelmet a kerékpározás népszerűsítésével.

Veszélyes-e Budapesten kerékpározni?

A JÉG mentorprogram tagjai a Városligeti Majális járókelőit kérdezték meg arról, hogy szoktak-e biciklizni, mennyire ismerik a város kerékpár hálózatát, ismerik-e a kerékpárosoknak készített alkalmazásokat vagy, hogy milyen kedvezményekkel ösztönöznék a kerékpárhasználatot.