Merre tekeregnek a legforróbb kerékpáros utak?

2019.08.13. 17:48 Módosítva: 2019.08.13. 21:29

A Magyar Kerékpárosklub elkészítette az öt legbringásabb város hőtérképét, amelyeket a Bringázz a Munkába kampányban résztvevők adataiból állítottak elő. A „legforróbbak” természetesen még mindig a kerékpárutak és -sávok.

A Bringázz a Munkába kampány májusban zajlott le, a résztvevők egy külön applikációban rögzíthették az utazásaikat, ezek alapján jöttek ki a kilométeradatok, és derült ki, milyen útvonalakat használnak a bringások.

A kampányban több mint ötezren vettek részt, és ezeket a számokat hozták össze:

  • 483 944 kilométert tekertek le – vagyis 214-szer tekerték körbe Magyarországot a határok mentén.
  • 8 642 144 kcal energiát égettek el izmaikban – aminek pótlásához körülbelül 2,5 tonna gumimaci vagy egy 140 035 tojásos rántotta elfogyasztására lenne szükség.
  • 69 678 318 forint benzinpénzt spóroltak meg – amiből közel 3500-szor lehetne megtankolni egy átlagos benzines autót, vagy közel 700 jobbfajta biciklit lehetne vásárolni.
  • 76 947 tonna szén-dioxid kibocsátását kerülték el.

Az öt legtöbbet bringázó város 2019 májusában a biciklis napokat számítva: Budapest, Szeged, Debrecen, Székesfehérvár és Győr, a megtett kilométereket nézve pedig Budapest, Szeged, Székesfehérvár, Debrecen és Győr lett.

A hőtérképekből jól látszanak a városok népszerűbb biciklis útvonalai, melyek nem minden esetben követik az adott város úthálózatát. Budapesten például szembetűnő a kijelölt kerékpárutak és sávok népszerűsége, míg például a Nagykörút vékonyabb vonallal szerepel, mint amilyen fontos szerepet tölt be a város életében, írja a Kerékpárosklub.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.