Megnőtt a kerékpáros forgalom Budapesten

2020.03.21. 16:59 Módosítva: 2020.03.21. 16:59
Jó idő is van, de alighanem a koronavírus is magyarázza, hogy az autós, illetve a tömegközlekedést használó budapestiek is átnyergeltek a biciklire.

A Magyar Kerékpárosklub közölte, hogy a BKK biciklis forgalomszámlálói már márciusban a tavaly áprilisihoz hasonló kerékpáros forgalmat mértek Budapesten. Sokan alighanem a koronavírust úsznák meg a biciklizéssel.

A koronavírushoz kapcsolódó munkahely- és iskolabezárások után töredékére esett a budapesti járműforgalom. Korábbi csúcsidőkből is eltűntek a dugók, a BKK járatok utasszáma tizedére csökkent. Személyes tapasztalatom szerint a lakásunk előtt elsuhanó villamosok utasforgalma bináris kérdéssé szűkült, van-e a villamoson egy utas, vagy ez is üresen megy el.

Nem így a kerékpározásé. Már a vészhelyzet bevezetése előtt látható volt a biciklis forgalom növekedése Budapesten.

A veszélyhelyzet kihirdetésének napján, majd az azt követő munkanapon a Bem téri forgalomszámláló, a megelőző munkanapok forgalmának másfélszeresét mérte.

Az iskolák bezárásával kezdődő március 16-i héten napról napra nőtt a biciklis forgalom. Annyian tekertek el a Bem téren, Árpád hídon és a Hungária körúton elhelyezett kerékpáros forgalomszámlálók felett, mint tavaly áprilisban.

Mindez az összforgalom jelentős visszaesése miatt érdekes igazán. Valószínűleg nem kizárólag a jó idő, hanem a koronavírusos fertőzések elkerüléséért is sokan biciklire ülhettek azok közül, akiknek menniük kellett valahova. Többen voltak közöttük olyanok is, akik napi mozgásigényüket elégítették ki az emberek közti távolságot biztosító kerékpározással.

A Magyar Kerékpárosklub senkit nem biztat lakóhelye indokolatlan elhagyására. Ugyanakkor azt javasolja, hogy ha muszáj mennünk valahova, menjünk inkább - az egészséges és környezetbarát - kerékpárral. 

Bár az egész város üres, a parkokban azért sokszor látni még embereket, sajnos öregeket is, de főleg magányos kocogókat, olykor együtt sportoló fiatalokat is. Ők ugyan lehet, hogy kevésbé veszélyeztetettek, viszont lehet, hogy tünetmentesen vészelik át a kórt, de az időseket megfertőzhetik.

Így nem igazán ajánlatos számukra sem olyan helyekre kimozdulni, ahol idősebb emberekkel tudnak találkozni, ó.Természetesen a saját kert, vagy a garázsból, saját autóval megközelíthető néptelen erdő járványügyileg kevésbé veszélyes. 

Élni fogok még, amikor mind meghalunk?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!