Budakalász blokkolja a Megyeri hidat a kerékpárosok elől

2020.04.25. 14:12

A települési önkormányzatok már több hétvégén felhatalmazást kaptak arra, hogy külön korlátozásokat vezessenek be a koronavírus-járvány miatt, és ezek egy része a kiránduló, túrázó, munkába járó bicikliseket is érinti. Budakalászon elég abszurd szabály született, a Megyeri hídra nem hajthatnak fel, illetve arról le bringások, de ugyanott gyalogosok minden további nélkül keresztülhaladhatnak,írja posztjában a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (Maketusz).

Két napja több kerékpáros szervezet fordult az önkormányzatokhoz, hogy gondolják át a biciklis közlekedést érintő szabályaikat, mert több esetben azok aránytalanul korlátozók. Több településen például lezártak bringautakat, vagy csak a helyiek használhatták. Budakalászon a Megyeri hídra való felhajtás lehetőségét vették el a bringásoktól. Sem az északi lehetőségnél (Lupaszigeti utca), sem a déli oldalon, a Barát-patak hídján nem lehetett átmenni, igaz, ugyanitt gyalogosokat minden ellenőrzés nélkül átengedtek az önkormányzat dolgozói. 

A csak a kerékpárosok előtt lezárt híd Budakalásznál a Barát-patak felett
A csak a kerékpárosok előtt lezárt híd Budakalásznál a Barát-patak felett
Fotó: Mátyás-Peti Csaba / Magyar Kerékpárosklub

A Megyeri-híd lezárásával a túlpartra igyekvő kerékpárosok kénytelenek a délebbre lévő Újpesti hidat, vagy az Árpád hidat használni, amit gyalogosokkal is meg kell osztaniuk, ahol emiatt megnövekszik a forgalom és több ember kerül egymás közelségébe, pont az történik, amit el kellene kerülni. „Mivel a Megyeri híd egyik végén sincs kimondott turistalátványosság, ami tömeget gerjesztene (kilátópont, padok, pihenők, büfék, stb.), így végképp érthetetlen számunkra, hogy miért kell a bármilyen célú kerékpározást lehetetlenné tenni az északi agglomeráció egyetlen hídján" – írta a Maketusz, ami a korlátozás miatt megkereste Budakalász polgármesterét, és javaslatokat is küldtek a településnek. A bringás szervezet szerint kompromisszumokkal használható lenne a híd, van olyan útvonal, amivel kevés lakóterületet érinthetnének, és a bringásokat polgárőrök, rendőrök figyelmeztethetnék, hogy csak az áthaladás engedélyezett számukra.

A javaslatokra, Budakalász jegyzője, Deák Ferenc reagált. A jegyző elismerte, hogy valóban csak a kerékpárosok vannak letiltva a hídról, mindenki más átmehet. „A különleges jogrendre, az önkormányzat szigorítási jogára, a lakók védelmére, mindent összeparkoló autókra, és bandázó biciklisekre hivatkozott. Érvelésünkre, hogy a vírus nemigen válogat, valamint ha már annyira különleges jogrend van, akkor ne egy KRESZ paragrafusból vezessük le az ilyenkor érvényes korlátozást, mert az nem erre van kitalálva, nem mondott érdemi választ" – írta a Maketusz.