Soha nem bicikliztek annyian Budapesten, mint szombaton

2020.05.10. 19:37
Szombaton új rekordot döntött a biciklis közlekedés Budapesten több ponton is: a kerékpárszámlálók szerint normális napon még soha nem ketrekeztek annyian a fővárosban, mint ezen a napos karanténhétvégén.

Az egész városban érezhető a kerékpáros forgalom növekedése a Kerékpárosklub adatai szerint, a szervezet szerint ez azt bizonyítja, hogy sokkal több budapesti ülne biciklire, ha több kerékpársáv lenne.

A Bem rakparton szombaton több mint 6000-en, az Árpád hídon mintegy 3800-an tekertek, ennél többet csak a 2018-as I bike Budapest felvonulás napján mértek. Ez a két kerékpárút a legnépszerűbb, de a Hungária körúti és a Csepelre vezető kerékpárúton is nőtt a biciklis forgalom.

A járványhelyzetben felfestett új biciklisávok közül a Bartók Béla úti a legnépszerűbb: a Dunát a Kelenföldi pályaudvarral összekötő bringasávon hétköznap már többen (pénteken kb. 3600-an) kerékpároztak, mint az Árpád hídon vagy a Múzeum körúton. A Nagykörúton vezető biciklisáv hétköznapi forgalma viszont egyelőre csak napi 1600-ra becsülhető az Oktogonnál.

A Kerékpárosklub értelmezésében az utóbbi hetek megnövekedett forgalma bizonyítja a kutatások adatait: a budapestiek többségének elérhető megoldás a bicikli, csak az autóforgalomban nem mertek elindulni. Ezért a kerékpáros fejlesztések folytatására van szükség – hangsúlyozzák.

A Bartókról leágazó Fehérvári és Tétényi úton is megvan már a bringasáv, és pár nap múlva a Villányi úton is kész lesz. A Kerékpárosklub ezeken kívül több konkrét javaslatot tett a fővárosi kerékpárút-hálózat fejlesztésére, többek között a Baross utcán, Elnök utcán, a Dohány és Wesselényi utcákon, a Gázgyár, Szőlő és Vihar utcán, a József Attila, Apáczai, Szemere, Honvéd utcákon, a Vágóhíd utcán, a Tompa utcai átkelőben, az Irinyi József és Karolina úton javasolnak új biciklisávokat. A Kerékpárosklub javaslatai térképen: