A MÁV növeli a balatoni bringaszállító kapacitását

2020.07.31. 16:37

Aki már vitt bringát nyári szezonban vonaton a Balatonra vagy a Velencei-tóra, annak valószínűleg megvan az az élménye, ahogy a heringként összepréselődő utasok mellé, közé, alá próbálja betuszkolni valahogy a biciklijét. A MÁV-Start néhány járatán ez a tortúra elkerülhető, és még több vonaton válhat kényelmesebbé a kerékpárszállítás, derült ki a cég közleményéből.

A MÁV idén nyáron már 24 ezer biciklit szállított járatain, a cég közlése szerint ez 25 százalékos növekedést jelent. (Hogy a bázisérték mikori, azt nem részletezték.) A növekvő igényt észlelve a Balatonra közlekedő DÉLI -> PARTI sebesvonatok egy részében nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsikat állítottak forgalomba. 

A MÁV-Start a DÉLI -> PARTI sebesvonatok közül naponta kettőben, hétvégén pedig összesen hatban 28 kerékpárt befogadó kocsikat állított forgalomba. Ezek a Déli pályaudvarról naponta Balatonszentgyörgyre 8:05-kor, és vissza 12:13-kor; a hétvégéken pedig a Déliből Fonyódra 10:05-kor, és vissza 15:03-kor; valamint a Déliből Balatonszentgyörgyre 12:05-kor, és vissza 16:15-kor indulnak. A többi DÉLI -> PARTI sebesvonatban szerelvényeként kétszer 8, azaz összesen 16 biciklit lehet szállítani. 

Bringás a Déli pályaudvaron
Bringás a Déli pályaudvaron
Fotó: MÁV

A Balatonra közlekedő vonatok mellett, a hétvégéken a Déli pályaudvarról 8:40-kor és 10:40-kor; Székesfehérvárról pedig a 17:23-kor és a 18:23-kor induló G30-as gyorsított vonatokban is nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsik közlekednek majd, ezzel könnyítve a kerékpárral eljutást a Velencei-tóhoz.

Új elem, hogy augusztus 3-tól már nem minden balatoni távolsági vonatra kötelező a kerékpárok számára a helyfoglalás, a fenti vonatokon teljes rugalmasságot biztosít a vasúti társaság a menetjegy érvénytartamán belül.

Mit gondol, így elég lesz már a MÁV balatoni bringaszállító kapacitása?