Mostantól lehet pályázni az e-bringák megvásárlásának a támogatására, itt vannak a részletek

2020.11.23. 21:07 Módosítva: 2020.11.23. 21:07

E-bringával nem kell tekerni végkimerülésig, viszont nem érdemes várni a keret kimerüléséig.  Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a környezetkímélő közlekedés és az elektromobilitás ösztönzése jegyében  biztosít  egymilliárd forint támogatást az elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlásához, ami a várakozások szerint hamar elfogyhat. Az első pályázati időszak 2020. november 23-án kezdődik és november 27-én ér véget. Ezt követően havi rendszerességgel lehet majd pályázatokat benyújtani jövő október végéig, ha marad addig a pénzből.

 

A kiírásban magánszemélyek juthatnak hozzá kedvezményesen elektromos rásegítésű kerékpárokhoz, elsősorban munkába járásuk megkönnyítése érdekében. A pályázat benyújtásához ennek megfelelően munkaviszonyt vagy jövedelmet igazoló dokumentumot kell csatolni.

A támogatás a jármű értékének legfeljebb felére biztosítható,

  • pedálszenzoros kerékpárok esetében 90 ezer,
  • nyomatékszenzorosoknál 150 ezer forintig.

Aki a drágábbak közül választana, annak nem árt odafigyelnie, hogy a járművek árkorlátja 

  • pedálszenzorosok bicikliknél 400 ezer,
  • nyomatékszenzorosoknál 900 ezer forint. 

Az intézkedéstől azt várják, hogy az egészségkárosító hatás mérséklésével és a belterületi szakaszok kisebb terhelésével javulhat az életminőség a városokban.

Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzésének támogatásával csökkenhet a kevésbé környezetkímélő közúti autóforgalom, tisztább és jobb minőségű lehet a levegő a településeken

– fejtette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Kaderják Péter hozzátette, hogy a támogatott járművek számától és a munkába járás során történő használat függvényében legalább évi 1600, de akár 2700 tonnával is csökkenhet az üvegházhatású gázok kibocsátása, ami megfelel minimum 275, vagy a nagyobb szám esetén 465 háztartás évi ÜHG-kibocsátásának. 

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv megvalósításának fontos eleme a legnagyobb szennyezők közé tartozó közúti közlekedés zöldítése is. A kormányzati lépések a gazdaság újraindítását, új fejlődési pályára állítását, fenntartható növekedését is szolgálják

– mondta a pályázat apropóján Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Hozzátette, az új támogatási program tovább gyorsítja a környezetkímélő járművek magyarországi elterjedését,  amelynek üteme már eddig is az európai élmezőnybe tartozott.

Az adminisztráció egyszerűsítése és gyorsítása céljából a pályázati dokumentumok a korábbi kiírásokkal azonos módon, kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatók be. Az egyes benyújtási szakaszok lezárultát követően a lebonyolító IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. húsz munkanapon belül dönt a pályázat támogathatóságáról. Ezután újabb 10 munkanapon belül a pályázati portálon keresztül kiadja a vásárláshoz szükséges támogatási okiratot a nyertes részére.

Idén májusban terjesztették ki a pályázatot az elektromos autók mellett a robogókra, és akkor  a június 15-én reggel 8-kor megnyílt, 5 milliárd forint keretösszegű pályázatra már az első órákban csaknem 900-an jelentkeztek, azonnal elvive a keretösszegből négymilliárdot, de nem kellett sok időnek eltelnie, hogy a maradék is elfogyjon, így berekesztették a jelentkezés lehetőségét. Várhatóan most sem lesz ez másként, így aki lemarad, eltolhatja a biciklit.