Verd át a krupiét!

Verd át a krupiét!

Teszt: Sony CMD-Z7

2002. 12. 05., 18:04 | Frissítve: 2002. december 05., csütörtök 19:36

A Sony fejlesztőmérnökeinek utolsó igazi darabja volt a Z7, mielőtt megvették az Ericssont és közös tervezésbe fogtak. Így ezen a készüléken külsőleg alig hagytak nyomott az utóbbi évek design-divatjának lekerekített formái. A telefon nem képes infravörös adatátvitelre, és GPRS-t sem tud, viszont 500 név fér bele, lehet rajta emailezni, és kiválóan alkalmas huszonegyezésre is, ha át tudjuk verni a krupiét.

A hasábforma készülék igazi újítása a Sony korábbi modelljeiről már ismert JogDial gomb továbbfejlesztett változata. Az egygombos kezelhetőség térhódítása a Mátrix-telefonként ismert Nokia 7110 készülékkel kezdődött. A Sony azonban továbblépett, a három irányba mozdítható gombot ötfunkciósra bővítették. A kezelőszerv feltekerése, letekerése és benyomása mellett a Sony telefon korongját a felhasználó maga felé is billentheti, illetve az ellenkező irányba. Így gyakorlatilag a telefon valamennyi alkalmazása elérhető.

Forradalmi korong

Sony CMD-Z7
Lehet hívást kezdeményezni, fogadni, vagy éppen elutasítani a gomb segítségével. Igaz, ez utóbbinak kitapasztalása még rutinos versenyzőknek is hosszabb időt vesz igénybe. A hívás kezdeményezésére is több módunk van. Bepötyöghetjük a számot, kikereshetjük a telefonkönyvből, vagy a fogadott, nem fogadott, elveszített hívások között tallózhatunk. A készülék hangutasításra is képes a telefonkönyvből felhívni a kért személyt.

Az SMS írása már nem ennyire sokrétű. Be kell érni a hagyományos "nyomjuk sokszor a gombokat egymásután" technológiával. Igaz az írásjeleket a kezelőkoronggal is elérhetjük, a betűket azonban nem. Mivel a készülék nem képes 160 karakternél hosszabb üzenetek küldésére, jó, hogy számolja a bevésett karaktereket.

Ötszáz ismerős

A telefont feltehetőleg nem topmenedzserek szánták, mivel nincs infravörös adatátviteli portja, nem képest GPRS-kapcsolatra és Java-alkalmazások sem futnak rajta. Divatmániásoknak sem ajánlott, hiszen csak ezüstszínben lehet kapni, és cserélhető előlap sem létezik hozzá. Grafikája viszonylag egyszerű, bár a japán dizájnerek igyekeztek térhatást kelteni. Ugyanakkor hatalmas memóriája van: 500 nevet és nevenként öt bejegyzést képes tárolni. Aki ennyi adattal nem tud valakit körülírni, az adja fel. Ha hozzávesszük a SIM-kártya 200-250-ös memóriáját, nincs az az elfoglalt yuppie, aki kihasználná ezt a kapacitást.

A naptárfunkciója viszonylag jó, ám nem lehet nézetet váltani: csak az aktuális hónapot tudjuk nézni, az aktuális hetet vagy napot nem. Ráadásul opcionálisan csak azonos idejű, 5 perccel korábbi, vagy egy nappal korábbi időpontot lehet megjelölni.

A készülékkel wapolni és POP3-alapon emailezni is lehet. Az Index tesztelője Németországban jutott hozzá készülékéhez, így elég sokat bajmolódott, amíg beállította az összes kódot (DNS kiszolgáló, kapcsolat típusa, POP3 port satöbbi), de utána - hála a nagy kijelzőnek - a wapon fellelhető tartalmat már különösebb gond nélkül lehetett vizslatni. Egyébként a kezdőlap mellett tíz kedvenc oldalt lehet a böngésző menüjébe felvenni. Az email is jól működik, az érkező leveleket a telefonon lehet olvasgatni, törölni és megválaszolni. A válaszokra nem vonatkozik az SMS-ek méretbeli korlátozása.

Verd át a krupiét

A Nokia játékdömpingjéhez szokott mobilosokat hidegzuhanyként érheti, hogy a készülékben mindössze két játék található: black jack és csocsó. Még mielőtt azonban az asztalifoci rajongói tömött sorokban mennének Z7-et venni, el kell keserítenem őket. A csocsó grafikája ugyanis szegényes, maga a játék pedig nehezen kezelhető.

Technikai adatok
Frekvencia: 900/1800 MHz
Méret: 91x50x25 mm
Súly: 95 g
Készenléti idő: 240 óra
Beszélgetési idő: 300 perc
Bevezetés éve: 2001
Rezgő hívásjelzés
Wap böngésző
Diktafon
Infravörös átvitel nincs
A black jack ellenben remekül megcsinált játék, bár a grafika itt sem kiemelkedő, mondhatni a modern japán naiv művészet remeke. A tervezők még arra is gondoltak, nehogy a felhasználó a kártya rabjává váljon: ha az összes pénzünket elvesztettük, csak másnap enged újból játszani. A krupiét a telefon órájának átállításával át lehet verni: ha egy hétre, vagy egy hónapra előreállítjuk az órát, nemcsak játszani enged, de a szokásos 50 induló kredit helyett 500-at ad.

Önmegvalósítók figyelmébe ajánlható, hogy saját csengőhangot nem komponálni, és nem letölteni kell, hanem rögzíthetjük kedvenc zenéinket. Igaz jól meg kell választanunk, milyen csengést akarunk, mert csak 10 másodpercet engedélyez, és zabálja a memóriát.

Végeredményként megállapíthatjuk, hogy a Z7 hiányosságai ellenére is jól tervezett, jól használható készülék, melyet méltatlanul mellőznek a 1,5-2,5G korában. Noha tavaly jelent meg, itthon még most is csupán a Vodafone forgalmazza, két éves előfizetéssel, meglehetősen drágán.

hirdetés
hirdetés