Szalacsi Sándor az év embere
az Index olvasói s

Szalacsi Sándor az év embere
az Index olvasói szerint

2003. 01. 02., 08:35 | Frissítve: 2003. január 02., csütörtök 15:10

Mi is meglepődtünk, milyen sokan szavaztak december 26-a és 31-e között az Index Év Izéje választásán, amelyen olvasóink eldönthették, kik voltak 2002 legjelentősebb személyiségei, melyek voltak a leginkább utált és kedvelt komputerek, zenék, viccek és nehézatléták. Szalacsi Sándor például három kategóriában több mint 70 ezer klikkolást kapott, ami a jól beszélő exvízügyest rendszeres állami támogatásra jogosítaná, már amennyiben pártként indulna az országyűlési választásokon. Lássuk tehát az Index-olvasók tavalyi kedvenceit!

Az Indexet Szalacsi-rajongó, önmagukat főtt sertésfejjel kábító, a latin zene bármilyen ágát és Geszti Péter életművét különösen kínosnak tartó, politológiailag és vízügyileg igen képzett polgárok olvassák, ha hihetünk az Év Izéje szavazós játéknak. De mi persze nem hiszünk. Ha mindent elhinnénk, akkor például nem mi hevernénk az Index márvánnyal és plüssel dúsan borított szerkesztőségi díványain, hanem Önök, ami vicces tumultust okozna, és őrületbe kergetné a portást.

Annak ellenére tehát, hogy tudományos következtetést a szavazós játékból nem lehet levonni, az elemzésben jártas kollegák mintegy vizualizálták az online közvélemény kollektív tudatának mélyében húzódó erővonalakat, íme az eredmény:

Kocsord újra a címlapokon

Az év embere az Index olvasói szerint egyértelműen Szalacsi Sándor, a közismert kocsordi együgyű. A szófűzés szatmári mágusa ugyanis három kategóriában kapott jelölést, és mind a hármat példátlan, már-már megdöbbentő fölénnyel nyerte meg.

Az még hagyján, hogy az "év letöltését" 28 748 darab vokssal, kilencven százalék feletti eredménnyel vitte el a Vörösök támadása (2142 szavazat) és az East Park (777 szavazat) elől. Az azonban már meglepőbb, hogy a szavazók közel kilencven százaléka (28 433 egérkattintás) tartotta őt az év online celebrityjének olyan kemény ellenfelekkel szemben, mint Dévényi "Az internetezők társadalomképtelen, sunyi alakok" Tibor, Grespik László, a beszívott Microsoft-utáló Ellen Feiss és Körmendy-Ékes "Cenzúrázzunk ahol lehet" Judit. De még itt is mondhattuk azt, hogy a többi jelölt közül csak Ellen Feiss volt az a tőről metszett, virtigli online híresség.

Nem jöttek be a "még egy ember"-es viccek

Az azonban már igazi hengerelésnek minősíthető, hogy az év dumája - olvasóinknak az előzőekhez hasonló, elsöprő többsége szerint - az "Ojjektum" volt, jóllehet olyan vintage klasszikusokra is lehetett voksolni, mint az Orbán-féle "Sokan voltunk, de nem voltunk elegen", a Medgyessy-féle frappáns "Ööööö" vagy az annyi borzalmas vicc alapanyagául szolgáló "Mindenki hozzon magával még egy embert".

Orbán Viktor egy hangszórót nyert

Feltűnő volt egyébként, hogy olvasóink mintha elvesztették volna az érdeklődésüket a legnagyobb pártok vezetői iránt, hiába volt tavaly két országos választás és még több tömeggyűlés. Orbán Viktor három kategóriában jelölődött - az év megmozdulása, reklámdala és dumája - ám csak a Kossuth-téri tömeggyűlésért nyert egyéves Index-előfizetést, igaz a reklámdal-versenyben napokon keresztül igen szoros, néhány tizedszázalékon belüli küzdelemben volt az "Egy igazi kártya mindent tuuuud"-dal. Aztán a hajrára alaposan leszakadt.

Medgyessy "Vagyok olyan jó fej, mint a Kistehén" Péter miniszterelnök személyesen csak egy jelölést kapott, de emblematikus Öööööö-je csak minden huszadik szavazót késztetett klikkolásra. Igaz viszont, hogy egyszerű megnyilatkozásánál három Orbán-klasszikus is kevesebb szavazatot kapott az olvasóktól.

Fregolik és esztéták

Két kategóriában indítottuk Baja Ferencet - az év szürke eminenciása, az év frizurája - de a szocialista fregoliember mindkettőt elbukta, az előbbiben a
11 388 voksot szerző Wermer "A legfideszközelibb" András és a Matáv-esztéta György Péter (9652 szavazat) mögött harmadikként 9363 klikkolással, míg az igen szoros frizuraversenyben 249 vokssal maradt le Illés Béla fröccsöntött kora-80-as retro háréjától, igaz megelőzött olyan médiasztárokat, mint Ronaldo vagy Vágó István.

Jánosi György sem lett az év nehézatlétája, a gyermekminisztert lenyomta Gécsek Tibor és Annus Adrián is.

Népszerűbbek a rágcsálók még Évinél is?

A választások és a felső-tiszai árvíz mellett a tavalyi év legtöbb állampolgárt megmozgató jelensége az őszi valóságsószezon volt. Az Index történetének legolvasottabb és legnépszerűbb cikksorozata például a kultrovat realitynaplója volt. Igencsak kíváncsian vártuk tehát, hogy olvasóink vajon BB vagy VV-pártiak voltak-e. Ehhez képest aránylag jelentős fölénnyel, 10 600 szavazattal a Filmmúzeum rágcsálókat, madarakat és hüllőket szerepeltető Állat Világa szerezte meg az év valóságsója címet, a 9565 klikkolást kivívó TV2-s Big Brother, a Viasaton futott neorusztikus Farm (7978 klikk), illetve a csúnyán leégő RTL Klub-os ValóVilág (4057 klikk) előtt.

Olvasóink tehát kéjesen olvasták a Realitynaplót, de igazi kedvencük nem Oki vagy Évi, hanem Elemér, az ufológus tengeri malac és Bronzon, a harcművész csirke voltak? Vagy olyanok lennének, mint azok a mesterákosista szoclib értelmiségiek, akik egy fegyelmezett hungaristánál is lelkiismeretesebben olvassák a Magyar Fórumot és a Demokratát? Ezt talán maga Réz András sem tudná megmondani.

Hivatalosan is kimondták: a latin zene kínos

A szavazás egyik igazi meglepetése, hogy az év legkínosabb zenei stílusa címet 12 versengő áramlat közül 50 százalék feletti eredménnyel, 17 911 klikkolással a "bármi latin" nyerte, amellyel csak a "lakossági trance" tudott úgy-ahogy lépést tartani, bár Bródy János bronzérme is szépen csillog. Ezek szerint nem csak bennem keltettek rémületet a bármilyen lekottázható zenére azonnali rockandrollozásba kezdő latinzene-rajongó párok?

Az év könnyűdrogja a füvet 5406 szavazattal leverő fokhagymás főtt sertésfej lett. Az év leggázosabb szóvicce kategóriában Geszti Péter életműdíját Önök annyira sokan tartották jó ötletnek, hogy az 4-11 ezer kattintással vert le olyan erős ellenfeleket, mint a "Yoda vagyok magáért" vagy az "Öntsünk Csisztu vizet a pohárba".

A hazai hekker

Az Év hackere kategóriában a kakukktojás, vagyis Vágási Ferenc tarolt. Az ismert exnyomdász a Szalacsi Sándor utáni második legmagasabb kattintásszámmal (19 220 darab) nyert egyéves Index-előfizetést, pedig Feri hiába a számítógép ördöge, a Szomszédokat tavaly már nem játszották.

Hát ilyeneken dühöngtek és nevettek Önök 2002-ben. Mit is lehet erre mondani, amúgy végső összefoglalásként? Nehezen találunk szavakat, de ezzel nem vagyunk egyedül. Így vallott például kora ősszel Cirill, a munkanélküli törpenyúl, az Állat Világ egyik játékosa:

"A Teleki téren nőttem fel. Kisgyermekként rendkívül félénk voltam, anyámat például érettségiig nem mertem megszólítani, ami sok félreértés forrása volt. Kétévesen kezdtem fosztogatni bölcsödés társaim pénztárcáit, ám amikor kiderült, hogy mindannyian bolgárok és én levát loptam, a sokk hatására felsős koromig nem szólaltam meg nyilvánosan."

Ha még többre kíváncsi, nézze meg a részletes eredménylistát!

Worluk, a mi Szalacsink
Olvasóinkat arra is kértük, hogy írják meg nekünk, tavaly ki volt a kedvenc indexes szerzőjük, illetve melyik volt a kedvenc cikkük. Az eredmények kiértékelése után kimondhatjuk, hogy Tóta "Worluk" Árpád portálunk Szalacsi Sándora. A 177 beérkezett szavazatból Worluk ugyanis 131 darabot kapott, vagyis 74 százalékot. A holtversenyben második Uj Péter és e cikk szerzője 11-11 vokssal következtek utána.

A legnépszerűbb írás ugyanilyen döntő fölénnyel a Realitynapló cikkfolyama lett - azon belül 25-dik folytatás a volt a kedvenc . Olvasóink második helyre a foci-vb online közvetítéseit tették.

hirdetés
hirdetés