(c) 2001 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Mondjuk mackó

Gyerekeket megajándékozni egyszerre a legegyszerűbb és a legnehezebb feladat. Egyszerű, mert ha csak a játék fogalma felmerül bennünk - ami gyerekek esetében elkerülhetetlen - már el is sétálhatunk egy játéküzletbe, illetve arrajártunkban valamely hipermarket játékosztályára. Ott aztán besöpörjük a kocsiba a tetszőleges márkájú elektromos géppuskát, és le is van tudva a kis nyomorult. Mégis előfordulhat, hogy az illető gyerek közeli hozzátartozónk, esetleg leszármazottunk, és valami maradandó élménnyel szeretnénk meglepni; olyan ajándékkal, amely akár egy életre szól.

Tóta W. Árpád (worluk@mail.index.hu)
2001. december 14., péntek 20:51Nem szükséges hosszas meditáció ahhoz, hogy a mackó mint ajándék eszünkbe jusson. A maci, amellett hogy bármilyen nemű célszemélynek megfelel, kétségtelenül pozitív szellemiséget hordoz, pszichológiában is megmerítkezett szülők pedig könnyűszerrel hozzábogozhatják a szőranya kifejezést. Adjunk tehát egy macit. Korai a fellélegzés: egyáltalán nem mindegy, kinek milyen mackót veszünk. Ez az útmutató segíteni próbál aban, hogy a szóba jöhető medvefélék közül a legmegfelelőbbet válasszuk ki.

Az egészséges maci jellemzői

Brumi
Ha a megajándékozott egyáltalán alkalmas egy mackó felnevelésére, akkor jó ha tudjuk, hogy az állatka komoly igénybevételnek lesz kitéve. Az állandó ölelgetés, a velealvás közben ránehezedő súly és a szituációs játékok egy kiskutyát vagy egy macskát hamar formátlan húscsomóvá változtatnának. Bár a macik ennél többet bírnak, lassan azért rajtuk is megjelennek az öregedés jelei. Ezért ha mackót veszünk, vizsgáljuk meg alaposan a bőrét. Az egészséges, életerős maci huzata rugalmas, az állat tartja a formáját. Kritikus pont a végtagok illesztése: ha a mackó keze-lába állandósult pózban van, az nemcsak a testtartását rontja, de sietteti a varrások felfeslését. Lehetőleg tudjon a mackó ülni, de ne legyenek rögzítve lábai, különben óhatatlanul hasbarúgja, aki magához öleli. A forgatható csatlakozással illesztett végtagoknál nincs ilyen probléma, de figyeljünk, hogy a mechanika ne legyen túl kemény, ha magunkhoz szorítjuk a kis gyámoltalant - macit akarunk, nem terminátort.

A mackó legfontosabb éke a szőre; ez a párválasztásnál is nagy szerepet játszik. Ízlés dolga, hogy a rövid szőrű, a göndör vagy a hosszú szőrű (perzsa) mackó nyeri-e el a tetszésünket, de arra ügyeljünk, hogy megőrizze a "jóindulatú, lassú állatka" imázsát. Az elfogadható maciszínek között szerepel a természetes medveszíneken felül - barna, fekete, grizzlyszürke vagy fehér - a mackóknál hagyományosnak számító sárga is. Jegyezzük meg azért, a sárga mackó kissé játékjellegűbb, mint a barna vagy a szürke, így ritkán lesz belőle különleges egyéniség. Kivételek persze vannak, mint a képen szereplő Bolyhoska; igaz, ő egy csaknem huszonöt éves öregúr.

Bolyhoska
Medvénk arcán rávarrott érzékszerveket találunk. (Az olyan álmackót, akinek festve van a szeme vagy az orra, felejtsük el.) A szemek anyaga a legtöbb esetben kemény műanyaggomb, az orr lehet textilcsomó is. A gomb biztosítja a szemek csillogását, de óvakodjunk azoktól a maciktól, akiknek a szeme nagyobb műanyagkorongra van festve vagy ragasztva. Ellenőrizzük, hogy a magunkhoz ölelt mackó nem nyom, szúr, bök, vagy nem kellemetlenül hidegek-e a műanyagrészek.

Lényeges az állat tömése is. A túl keményre töltött maci kellemetlen élményt nyújt az ágyban, a túl puha pedig hajlamos az elformátlanodásra, és a bőre is hamarabb kopik. Nem mindegy az sem, mivel van töltve, ha a töltelék zajt kelt összenyomódáskor (hungarocellgolyók, pattogatott kukorica, fémforgács), az idegesítő lehet az éjjeli csendben.

Kiegészítők

Öltöztetésükkel csínján bánjunk. Ha a boltban felöltözött mackót választunk, feltétlenül nézzük meg ruha nélkül is. A játékmaci ugyanis azonkívül, hogy a gyerek méla barátja, némiképp a háziállat szerepét is betölti. Mármost a horgolt terítőből készült uszkárdzsoggingról ugye megvan a véleményünk. Más kérdés, hogy a játékmedvéket az évek során felöltöztetheti a kis gazdájuk: egy alkalmas sapka, egy kötött sál vagy egy régi trikóból összebumfordált ruhácska hozzánőhet a mackó személyiségéhez, de jobban tesszük, ha ezt a sorsra bízzuk.

A mackó nem baba. Nem kell neki kislábos, több váltás cipő, rózsaszín sevrolet. Egy saját kis takaró jól jöhet a téli napokra, de másra nincs szüksége.

Mekkorát, mennyiért, hol?

Sose válasszunk olyan mackót, aki nagyobb a megajándékozottnál. Egy ekkora állattal együtt aludni a kisgyereknek épp oly feszélyező, mint nekünk lenne egy kétszáz kilós hím gorilla. A 35-40 centi magasságú egyedek a legmegfelelőbbek, mivel ezek már elég nagyok ahhoz, hogy legyen mit fogni rajtuk, de nem annyira ormótlanok, hogy kirugdossák a gyereket az ágyából.

Szöszi
Ha úgy döntünk, hogy valakinek - és itt nemcsak gyerekek jöhetnek szóba - macit ajándékozunk, legyünk tisztában azzal, hogy ennél olcsóbb ajándék is létezik. Ha az illető valóban megérdemel egy mackót, akkor nem adhatunk neki szupermarketben felcsípett kínai klónt.

Ráérős háztartásbeliek kirakodóvásárokon, illetve bolhapiacon is rálelhetnek egy-egy kedves medvére. Alaposan ellenőrizni kell a kis lelencet, ilyenkor még fontosabb, hogy ruha nélkül is megvizsgáljuk. Ezeknek a maciknak általában hosszú, néha viharos múltjuk van, amiről sohasem tudhatunk meg semmit. Amennyiben ezen a titokzatosságon túltesszük magunkat, kitűnő vásárt csinálhatunk. Engem személy szerint ilyenkor egy Kosztolányi-novella kísért: a játékboltban eladott second-hand mackó bizony hiányzott egy szegény kisfiúnak, akitől elvették.

A szakboltokban három-négyezer forinttól vásárolhatunk "törzskönyvezett", tartós macikat, akiket nem gép tervezett, és az ember, akinek a kezében született, figyelmet fordított az arckifejezésükre is. Ezekben az üzletekben rendszerint megtalálhatjuk vagy megrendelhetjük a nagy világmárkákat is, amelyek inkább befektetésnek, mint játéknak számítanak. De ha jó szívvel adjuk, és a bocs meg a leendő gazdája egymásra találnak, akkor egy rendesen megcsinált, középkategóriás medve is épp annyi örömöt szerez majd, mint egy félmilliós Steiff-mackó.

Szakboltok:
Ursus Medvebolt, Budapest, Pannónia u. 26.
Maciművek, Budapest., Szent István krt. 24.
De van, Budapest, Krúdy Gyula u. 9., a Darshan mellett (Horgolt macik kaphatók)

Ha egyáltalán érdekelnek valakit a mackók, akkor később tartásukkal, nevelésükkel, gyógyításukkal is foglalkozunk. Vége

az oldal tetejére