Valér
4 °C
8 °C

Azonosítatlanul temetnek el ezreket Thaiföldön?

2005.01.05. 18:19
Bár a thai hatóságok mintegy 5000 azonosított halálos áldozatról és 4500 eltűntről számoltak be, a brit Times újságírója tanúja volt annak, hogy holttestek ezreit zúdították markológépek három hatalmas gödörbe a híres üdülőhelytől, Phukettől 130 kilométernyire.

A thaiföldi hatóságok titokban hatalmas tömegsírokba temetik a szökőárban meghalt, azonosítatlan nyugati turisták tetemeit a The Times helyszíni beszámolója szerint.

A hatóságok 4500 eltűntről számoltak be

A brit napilap tudósítójának, aki látta a tömegsírokat és a műanyagzsákokba burkolt, markológépekkel a sírokba zúdított holttesteket, a Vöröskereszt helyi tisztviselői elmondták, azt az utasítást kapták, hogy 10 ezer tetem elföldelésére alkalmas méretű területet készítsenek elő.

#alt#
Tekintse meg képeinket!
A tudósító megjegyzi, ez a szám sokkal magasabb annál, mint ahányan a thai hatóságok szerint ebben az országban összesen meghaltak, ami kétségessé teszi, hogy valaha is ismert lesz-e az áldozatok tényleges száma. Csütörtökön 4500 eltűntről számoltak be a thai hatóságok.

A brit újságíró által látott tömegsír egy buddhista szentély melletti kopár mezőn van, Phuket üdülőhelytől 130 kilométerre északra.

"Csak felzakatná a látvány a családtagokat"

A beszámoló szerint a hatóságok még az eltűnt hozzátartozóik után kutató, kétségbeesett külföldieknek sem mondják meg, hogy százával temetik az azonosítatlan holttesteket a sebtében kiásott tömegsírokba.

A The Times tudósítójának az egyik thai illetékes meg is mondta: nem kell, hogy "a családok idejöjjenek, mert csak felzaklatná őket a látvány ... mondja meg nekik, hogy nincs itt semmi néznivaló".

Az újságíró szerint a munkacsoportok 20, egyenként több mint 130 méter hosszú gödröt ástak ki a szentély melletti mezőn.

Közel 9000 külföldi turista vesztette életét, tűnt el vagy holléte ismeretlen a december 26-án bekövetkezett, összesen nyolc országot sújtó dél- és délkelet-ázsiai szökőár után.