Izrael két héten belül kivonulna Rámalláhból

2005.01.11. 14:00
Bár a szélsőségesek bojkottálták a palesztin elnökválasztást, és kedden ismét rakétákat lőttek ki izraeli területekre, lapértesülések szerint Izrael hajlandó volna kivonulni a palesztin városokból és további engedményeket helyezett kilátásba, hogy erősítse a vasárnap elnökké választott Mahmúd Abbász helyzetét a palesztinok között.

Mahmúd Abbász új palesztin elnöknek tett gesztusként Izrael azt tervezi, hogy felajánlja a ciszjordániai és a Gázai övezet északi részén fekvő palesztin városok ellenőrzésének átadását a palesztin biztonsági szolgálatoknak, jelentette kedden a Maariv tel-avivi napilap.

Előbb Rámalláhból vonulnának ki

Az újság meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja, a palesztin biztonsági szervek két héten belül átvehetnék a ciszjordániai Rámalláh ellenőrzését, majd fokozatosan, néhány hónap leforgása alatt Betlehem, Jerikó, Hebron, Túl-Karm, Kalkilíja, Náblusz és Dzsenín következne, feltéve, hogy Abbász határozottan fellép a fegyveres palesztin csoportok ellen. Ebben az esetben a palesztin rendőrök fegyvereket is hordhatnának a városokban.

Fegyver a palesztin rendőröknek

A palesztin városokat a 2002 márciusában indított "Védőpajzs" hadművelet nyomán foglalta el ismét az izraeli hadsereg, amelyet a térségből kiinduló, Izraelben végrehajtott palesztin öngyilkos merényletek hullámának megállítására indított.

"A palesztin városokban hajtunk végre akciókat, jobb híján, hogy gátat vessünk a terrorizmusnak. Nincs azonban más okunk rá, hogy fenntartsuk ott jelenlétünket" - nyilatkozott Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter a Maarivnak.

Az újság szerint a palesztin biztonsági szolgálatok ellenőrizhetnék a Gázai övezet északi részén lévő településeket is, ha időközben abbamaradnak a körzetből Kasszám rakétákkal és aknagránátokkal végrehajtott támadások Izrael ellen.

Izrael amnesztiával is erősítené Abbászt

A Jediót Ahronót című tel-avivi újság úgy tudja, Izrael palesztin foglyok szabadon engedését is fontolóra vette, hogy erősítse Abbász helyzetét. Az izraeli lapok értesülését sem a védelmi minisztérium, sem a hadsereg szóvivője nem kívánta megerősíteni.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök és Abbász között feltehetően már a jövő héten megtartják az első találkozót, amelyen Saron állítólag a rakétákkal lövöldöző gázai övezeti szélsőségesek megfékezését fogja követelni az új palesztin elnöktől.

Rakétatámadások Abbász győzelme után is

Abbász győzelmének kihirdetése után egy nappal, kedden ismét három Kasszám rakéta csapódott be a határ menti Szderót izraeli városban, anyagi károkat okozva.



  • Hírek
  • Csok