Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Tom Cruise-t szeretné védőjének Lindh gyilkosa

2004.01.12. 14:32
Tom Cruise-t szeretné ügyvédjének az a szerb férfi, aki múlt héten bevallotta, ő ölte meg tavaly szeptemberben Anna Lindh svéd külügyminisztert. A férfi azt állítja, azért követte el tettét, mert egy belső hang ezt sugallta neki. Ennek ellenére Mijailovicot nem tartják elmebetegnek.
Tom Cruise-t szeretné védügyvédjének az a 25 éves Mijailo Mijailovic, aki ellen hétfőn emelt hivatalosan vádat a stockholmi ügyészség Anna Lindh volt svéd külügyminiszter meggyilkolásáért.

A szerb bevándorló fiaként Svédországban született Mijailovic múlt héten bevallotta, hogy négy hónappal ezelőtt ő szúrta le Anna Lindh svéd külügyminiszter asszonyt a svéd főváros egyik áruházában.

Nem normális

Mijailo Mijailovic
fotó: EPA
Mijailovic egyébként nem egészen nromális - ezt maga nyilatkozta egy svéd lapnak, ahol elmondta azt is, szeret azon a pszichiátrián lenni, ahová a gyilkosság után is menekült.

Most Tom Cruise amerikai színészt szeretné védőjének, de korábban azt mondta, gyűlöli a híres embereket.

Azt hiszi, Jézus volt

Saját bevallása szerint egyébként isteni sugallatra követte el tettét a svéd külügyminiszternő feltételezett gyilkosa.

Mijailo Mijailovic a rendőrségi kihallgatáson elmondta: egy hang buzdította arra, hogy szúrjon. - Azt hiszem, Jézus volt az, aki kiválasztott engem - tette hozzá.

Nem tartják elmebetegnek

Bár Mijailovic - a saját anyja és az őt kezelő pszichiáterek diagnózisa alapján - hangokat hall a fejében, ez az orvosok szerint nem elég ok arra, hogy elmebetegnek nyilvánítsák.

A bíróság valószínűleg figyelembe veszi, hogy Mijailovicnak zaklatott volt a gyermekkora, családjában sokszor veszekedtek, verekedtek. A fiút ráadásul szülei visszaküldték Jugoszláviába tanulni, és mire visszajött elfelejtett svédül, ezért a gimnáziumot abba kellett hagynia.

'Megkapod, amit megérdemelsz!'

Mijailovic tagadta, hogy a bűncselekményt előre kitervelte volna. Ezt a nyomozás vezetője, Leif Jennekvist állítja. Visszautasította azt a feltételezést is, amely szerint politikai indíttatásból cselekedett.

Annak az áruháznak az igazgatónője, amelyben Lindh asszonyt szeptember 10-én leszúrták, hallotta, amint a gyilkos ezt mondja áldozatának: "Megkapod, amit megérdemelsz!".

Az igazgatónő - mint az a rendőrség beszámolójából kiderült - a külügyminiszter közvetlen közelében állt a gyilkosság elkövetésekor.

Tíz évtől életfogytiglanig

Mijailovicnak szerdán kell megjelennie a bíróság előtt. Ha elítélik, legkevesebb tíz év szabadságvesztést, de akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

Az ezer oldalas vádirat sajtójelentések szerint több megdönthetetlen bizonyítékot - egyebek mellett a gyilkos fegyveren talált DNS-mintát - vonultat fel a férfi ellen, aki korábban makacsul tagadta a gyilkosság elkövetését.

A szerdán kezdődő per a tervek szerint három napig tart majd.

Nem először késelt

Mijailovic nem először kerül összetűzésbe a törvénnyel. Hat évvel ezelőtt megkéselte édesapját, aki túlélte a támadást. Az akkori bírósági eljárásra készített pszichiátriai értékelés szerint Mihajlovic beszámítható, de "nagy szüksége van pszichiátriai és pszichoterápiás kezelésre".