Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Háborúval riogat a szerb elnök

2005.01.12. 20:22
Válságosra fordult a helyzet Dél-Szerbiában, ahol tízezres tömegtüntetéssel tiltakoztak egy albán fiú halála miatt, akit a szerb katonák lőttek le. Boris Tadic szerint a háború nem törhet ki. A dél-szerbiai eseményekről tanácskozott kedden a szerbiai államvezetés is, háború esetleges kitöréséről azonban ez idáig senki sem beszélt.

Boris Tadic szerb elnök szerint egy albán kamasz tragikus halála miatt nagyon veszélyes helyzet alakult ki az albánok lakta Dél-Szerbiában, s meg kell akadályozni a háború kitörését.


Tüntető albánok a fiú temetésén
Nem törhet ki háború

A drámai hangú nyilatkozat az újvidéki egyetem filozófiakarán tartott szerdai előadásában hangzott el a szerb elnök szájából. Tadic szerint Szerbia déli részén "nagyon kényes" a helyzet, s mindent meg kell tenni a körülmények stabilizálásához.

"Nem törhet ki háború Dél-Szerbiában... Nem engedhetjük meg, hogy ez a tragikus eset összetűzéshez vezessen" - idézte a belgrádi média Tadicot.

Kétszer is határt sértett

Szerb határőrök pénteken lőttek le a macedóniai határnál egy 16 éves albán fiút, aki illegálisan átkelt Macedóniába, s egy órával később tért onnan vissza, a figyelmeztetés ellenére másodszor is elkövetve a határsértést. Az őrhelyről leadott figyelmeztető lövésekre nem állt meg, ezután tüzet nyitottak rá, s egy fáról visszapattanó golyó átütötte nyaki erét.

A történtek miatt több ezren tüntettek hétfőn az albánok lakta dél-szerbiai Presevóban. A belgrádi sajtó és a politikusok mostanság gyakorta válságosnak minősítik a helyzetet a térségben, amely négy évvel ezelőtt albán szélsőségesek lázadásának volt a színhelye.

Nem beszélnek háborúról

A dél-szerbiai eseményekről tanácskozott kedden a szerbiai államvezetés is, háború esetleges kitöréséről azonban ez idáig senki sem beszélt. Nincs hír arról sem, hogy ismét fegyveres konfliktusba torkollhat a helyzet a térségben, ahol fokozottan ügyel a biztonságra a hadsereg és a milícia.

A helyi albán vezetők hétfőn követelték a katonák és a csendőrök kivonását a térségből, s helyettük nemzetközi erők kivezénylését kérték Presevo környékére, de Belgrád ezt mereven elutasította.

Az ENSZ az ügy alapos kivizsgálására szólította fel a szerb hadsereget. A szerb védelmi miniszter vasárnap ellátogatott a térségbe, és albán vezetőkkel találkozott, akinek sajnálkozását fejezte ki a fiú halála miatt, de leszögezte, a katonák jogosan viselkedtek.

Az ENSZ-ellenőrzés alatt álló Koszovóval határos dél-szerbiai Presevo völgyében a szerbia-montenegrói hadsereg nemrégiben vette át az irányítást.