Gyula
8 °C
21 °C

Szíria visszautasította Izrael meghívását

2004.01.12. 19:01
Komolytalannak nevezte Izrael elnökének meghívását a szír kormány egyik minisztere, ezzel Szíria hivatalosan visszautasította a nemzetközi diplomáciában nagy megelégedettséggel fogadott izraeli ajánlatot.
Szíria komolytalanságra hivatkozva, visszautasította Izrael tárgyalási ajánlatát, amit vasárnap Ariel Saron izraeli miniszterelnök jelentett be, és hétfőn Móse Kacav elnök erősített meg az izraeli állami rádióban.

Kacav: 'Meghívom Szíria elnökét'

"Én vagyok Izrael elnöke, és megvan hozzá a jogom, hogy államelnököket hívjak , hogy jöjjenek az országba. (...) Meghívom tehát Szíria elnökét, hogy látogasson el Jeruzsálembe, találkozzék az ország irányítóival, és folytasson velük őszintén tárgyalásokat, ha kívánja."

Szíria komolytalannak nevezte

De Szíria csak elterelésként értékelte az izraeli bejelentést, egy kormányzati miniszter úgy fogalmazott, az izraeli ajánlat 'komolytalan'.

"Komoly válaszra van szükségünk, amely úgy szól: igen, érdekünkben áll a béke, és tárgyalni akarunk" - mondta a CNN-nek a Buthaina Shaaban Damaszkuszban.

A miniszter szerint Izrael csak a média segítségével akarja elterelni a figyelmet a tényekről. Shaaban ezután elmondta, Izrael megduplázta telepeseinek számát az 1967-ben, megszállt, korábban Szíriához tartozó Golán-fennsíkon. A szír kormánytag szerint ezután "nevetséges dolog tárgyalásokról beszélni."

Szíria és Izrael között 2000-ben a Golán-fennsík ügyét illető érdekellentétek miatt szűntek meg az amerikaiak közbenjárására újra megkezdődött tárgyalások.

Saron nem volt ennyire szívélyes

Ariel Saron izraeli miniszterelnök
Az egyelőre nem világos - írja a CNN -, hogy Kacav felvetését Szíria elnökének, Saron támogatta-e. Mindenesetre vasárnap Ariel Saron izraeli kormányfő sajtóértekezleten kijelentette, Szíriának fel kell hagynia a terrorizmus támogatásával. Ha ez megtörténik, Izrael nagyon boldogan és előfeltételek nélkül kész tárgyalásokat kezdeni.

Saron külföldi újságírók előtt utalt arra, hogy Szíria, kinyilvánított tárgyalási szándéka ellenére, támogatja a libanoni székhelyű Hezbollahot, azt a szervezetet, amely rajta van a terrorista szervezetek Egyesült Államok által összeállított listáján.

Izraeli katonai források korábbi közlése szerint azok a szíriai repülőgépek, amelyek segélyszállítmánnyal repültek a földrengés által sújtott Iránba, a Hezbollahnak szánt fegyverekkel tértek vissza onnan. Irán visszautasította ezeket az állításokat.