Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Három újságírót öltek meg Ukrajnában 2003-ban

2004.01.12. 22:20
Három ukrán újságíró halt meg, negyvenkettőt támadtak vagy fenyegettek meg 2003-ban - közölte hétfőn az ukrán Tömegtájékoztatási Intézet (IMI).
Az ukrán újságírók jogvédő szervezetének adatai szerint Ukrajnában három újságíró vesztette életét tavaly: Volodimir Kucserjav júliusban lövöldözés áldozata lett Poltava megyében, Volodimir Jefremov autóbaleset áldozata lett ugyanabban a hónapban Dnyipropetrovszk megyében, Volodimir Karacsevcevet pedig decemberben találták meg felakasztva Zaporizzsja megyében.

Tarasz Procjuk, a Reuters televízió ukrán operatőre Bagdadban vesztette életét áprilisban egy amerikai támadás során.

Szovjet kritériumok

Tavaly harmincnyolc ukrán tömegtájékoztatási eszköz számolt be a rájuk gyakorolt politikai nyomásról - közölte az IMI, amely szerint az előző évhez képest tovább korlátozták a sajtószabadságot az országban.

"Az ország továbbra is a szovjet kritériumok szerint él" - közölte a szervezet.

Kucsma tagad

Az Egyesült Államok és az Európai Unió sorozatos bírálatokkal illeti Ukrajnát a sajtószabadság elleni támadások miatt, ahol az elmúlt években több újságíró esett - gyakran halálos kimenetelű - támadások áldozatául.

Közöttük volt Georgij Gongadze, az Ukrajinszka Pravda című internetes kiadvány vezetője, akit 2000 novemberében találtak meg lefejezve Kijev megyében, s akinek az "eltávolításával" az ellenzék Leonyid Kucsma elnököt vádolja. Az államfő elutasítja a vádakat, az ügyet mindmáig nem tisztázták.