Ágnes
-1 °C
2 °C

A Fehér Ház a fogolykínzás mellett lobbizott

2005.01.13. 17:52
Az amerikai hírszerző szolgálatok több mint fél évszázada legnagyobb arányú reformjából a Fehér Ház nyomására kerültek ki a terrorizmussal gyanúsított foglyok kínzását, illetve az embertelen bánásmódot lehetővé tévő részletek, a Szenátus pedig már elsöprő többséggel szavazott róla.
A Fehér Ház nyomást gyakorolt decemberben kongresszusi vezetőkre, megakadályozandó annak a törvénymódosításnak az elfogadását, amely megtiltotta volna a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA), hogy kínzást alkalmazzon a terrorizmus elleni harc keretében, írta a The New York Times csütörtökön.

Beszámolni sem kötelező

Az említett rendelkezés, amelyet a hírszerzés reformjáról szóló törvénybe készültek beilleszteni, egyértelműen megtiltotta volna a hírszerzés tisztjeinek a terrorizmussal gyanúsított foglyok kínzását, illetve az embertelen bánásmód alkalmazását velük szemben.

Kötelezte volna továbbá a CIA-t és a Pentagont arra, hogy a kongresszusnak adjanak számot a gyanúsítottak kikérdezésénél alkalmazott módszerekről.

A szentáus már megszavazta

A tekintélyes amerikai lap internetes honlapján is olvasható írás szerint az új korlátozásokat a Szenátus már elsöprő többséggel (96 szavazattal kettő ellenében) elfogadta, amikor a módosítást ellenző Fehér Ház közbeavatkozott a kongresszus vezetőinél.

A Szenátus és a képviselőház négy vezető tagja ezután, egy zárt ajtók mögött tartott megbeszélésen kihúzta az említett korlátozásokat a végső törvényjavaslatból.

"A kormányzat meg akarta őrizni a kínzás alkalmazásának lehetőségét" - fejtette ki egy név nélkül nyilatkozó demokrata honatya a The New York Timesnak.

Rice is lobbizott

Az ügyben a vallatásokkal kapcsolatos szabályok változatlanul hagyását szorgalmazó levelet küldött a szenátoroknak Condoleezza Rice, az elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója és a Pentagon egyik vezetője is - teszi hozzá az amerikai lap. (Rice jelenleg a külügyminiszteri poszt várományosa.)

Az írás szerint Fehér Ház szerdán közzétette Rice egy októberi, az ügyben kongresszusi tagokhoz intézett levelét, amelyben a nemzetbiztonsági főtanácsadó ellenzi, hogy a törvények által eddig nem garantált jogi védelmet biztosítsanak a külföldi foglyoknak.

George Bush elnök december 17-én - három évvel az Egyesült Államok ellen végrehajtott 2001. szeptember 11-i terrortámadás után - hirdette ki a hírszerző szolgálatok több mint fél évszázada legnagyobb arányú reformját jelentő törvényt.