Rudolf
2 °C
13 °C

Női öngyilkos merénylőket rendszeresít a Hamasz

2004.01.14. 17:11
Négy izraeli és az elkövető is meghalt abban az öngyilkos merényletben, amelyet egy palesztin nő hajtott végre egy ezeri ellenőrző pontnál. A Hamász egyik szervezete vállalta a merénylet elkövetését, és jelezte: nem csak a muzulmán férfiaknak, a nőknek is kötelességük a szent háború viselése. Női merénylők eddig is előfordultak a palesztinok között, de ez volt az első eset, hogy a legerősebb palesztin fegyveres szervezet, a Hamasz használt fel nőt merénylet kivitelezésére.
Egy kétgyermekes anya, a Hamász radikális palesztin szervezet tagja követte el szerdán a négy izraeli halálát követelő öngyilkos merényletet az Izrael és a Gázai övezet közötti erezi átkelőnél.

Átverte az katonákat

Az izraeli rádió jelentése szerint a robbanás annál a hatósági épületnél történt, ahol izraeli katonák ellenőrzik a Gázai övezetből kilépő, illetve oda belépő személyforgalmat. A robbanás során heten sebesültek meg, közöttük négy palesztin.

A merénylet helyszínén
fotó: EPA

Az épületet sántítva megközelítő fiatalasszony az ott felállított fémérzékelő kapu előtt arra figyelmeztette a katonákat, hogy a törött lábába fémlemez van beépítve, majd a kapun átlépve, a személyi motozásra várva hozta működésbe a pokolgépet.

A detonáció időpontjában az erezi átkelő tele volt Izraelbe belépni szándékozó palesztin munkásokkal. Az átkelőt a merénylet után lezárták.

Minden muzulmánnak - férfiaknak és nőknek - kötelessége

A robbantást a Hamász és a - Jasszer Arafat palesztin elnök Fatah mozgalmához kötődő - al-Aksza Mártírjainak Brigádjai vállalták magukra telefonon, közölve, hogy az akció válasz volt egy december 25-én Gázában végrehajtott izraeli légitámadásra, amelyben megölték egy másik szervezet, az Iszlám Dzsihád katonai szárnyának vezetőjét, Muklit Hamidot.

Ahmed Jaszin sejk, a Hamász alapítója az idei első palesztin öngyilkos merénylet kapcsán kifejtette: a tény, hogy most először nő vett részt egy Hamász-akcióban, minőségi változást jelent a szervezet fegyveres szárnya, az Ezeddin el-Kasszám Brigádok tevékenységében.

Mint mondta, a szent háború valamennyi muzulmánnak - férfiaknak és nőknek - egyaránt kötelessége. A feszültség fokozódása mindaddig folytatódik, amíg az ellenség el nem hagyja földünket - tette hozzá.

A palesztin kormányfő nem ítélte el

Nabil Abu Rodeina, Jasszer Arafat palesztin vezető első számú tanácsadója Izraelre hárította a felelősséget a történtekért a megszállás miatt. Felszólította a nemzetközi közössége és az ENSZ Biztonsági Tanácsát, "vessen véget az izraeli agressziónak", kényszerítse Izraelt a biztonsági kerítés építésének leállítására és a palesztin városokból való kivonulásra.

Ahmed Korei palesztin kormányfő tartózkodott a merénylet elítélésétől, mondván, hogy a folytatódó izraeli támadások és a palesztinokat sújtó korlátozások vezetnek mindkét oldalon a feszültség fokozódásához. A kormányfő kölcsönös tűzszünetre szólított fel.

Avi Pazner, az izraeli kormány szóvivője úgy foglalt állást, hogy az erezi merénylet "rendkívül káros" a palesztinok számára és megnehezíti az életüket, mivel bonyolultabbá teszi Izraelbe való belépésüket.

A mostani minden más merényletnél jobban kikezdi az Izrael és a palesztinok közötti bizalmat, miközben oda sújtott le, ahol a legnagyobb bajt okozta a palesztinoknak - tette hozzá a szóvivő.

Háromezren haltak meg 2000. óta

A szerdai merénylettel 3704-re emelkedett a halálos áldozatok száma a palesztin felkelés, az intifáda 2000 szeptemberi kirobbanása óta, közöttük 2772 volt palesztin és 865 izraeli.