József, Bánk
-6 °C
0 °C

Észak-Korea újra tárgyalna az atomfegyverekről

2005.01.14. 12:08
Váratlan bejelentést tett Phenjan pénteken, a kommunista vezetés ugyanis hajlandónak mutatkozik arra, hogy heteken belül újrakezdje az atomfegyverprogramról kezdett nemzetközi tárgyalásokat. A döntés azután született, hogy a koreai vezetés alaposan áttanulmányozta George Bush programját.

Észak-Korea akár heteken belül visszatérhet a atomfegyverprogramjáról kezdett hatoldalú tárgyalásokhoz - jelentették be pénteken amerikai kongresszusi képviselők a kommunista országban tett látogatásukat követően.

Néhány órával azután, hogy az amerikai küldöttek elhagyták Phenjant, az észak-koreai rezsim bejelentette, nemcsak visszatér a tárgyalásokhoz, de "barátként fogja kezelni" az Egyesült Államokat mindaddig, amíg Washington nem gyalázza Kim Dzsong Il kommunista rendszerét.

A phenjani fordulat, amelyet ugyan feltételekhez kötöttek, rendkívül szokatlan és hónapok óta tartó Amerika-ellenes retorika után következett be.

Bush programja meggyőzte őket

"Egyöntetű benyomásunk, hogy Észak-Korea kész újra részt venni a hatoldalú tárgyalásokon" - mondta a hatfős amerikai küldöttséget vezető republikánus Curt Weldon, a kongresszus fegyveres erőkért felelős bizottságának alelnöke szöuli sajtóértekezletén.

A hivatalos észak-koreai hírügynökség (KCNA) pénteken szintén arról számolt be, hogy Phenjan úgy határozott, folytatja a katonai célú atomprogramjáról szóló multilaterális tárgyalásokat. A KCNA jelentése szerint az észak-koreai vezetés azután hozta meg döntését, hogy alaposan áttanulmányozta az amerikai kormányzat George W. Bush elnök második mandátumára kidolgozott politikai irányvonalát.

Az észak-koreai atomfegyverprogram felszámolásáról a két Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína és Oroszország részvételével folyó hatoldalú tárgyalások keretében három fordulót tartottak meg 2003 augusztusa óta, a szeptemberi negyedik találkozót azonban Phenjan az Egyesült Államok "ellenséges politikájára" hivatkozva bojkottálta. A két éve tartó tárgyalási folyamat mostanáig nem hozott áttörést.