Eleonóra
-1 °C
2 °C

Egymillió ruandait állíthatnak bíróság elé

2005.01.14. 13:01
Több ezer falusi bíróság felállítását határozta el a ruandai igazságszolgáltatás, hogy az 1994-es tömegmészárlás résztvevőit felelősségre vonhassák. A nyolcszázezer ember halálát követelő mészárlás vádlottjainak a száma az egymilliót is elérheti, a perek 2006-ban kezdődhetnek.
Becslések szerint körülbelül egymillió ruandait (az egész népesség nyolcadát) fognának perbe a tradicionális falusi bíróságokon az 1994-es tömegmészárlás ügyében Ruandában, jelentette be a Gacaca Igazságszolgáltatás Hivatalának főtitkára pénteken, adta hírül a Reuters.

Holokauszt 1994-ben
A mészárlásról emlékeztek 2004-ben
Fotó: EPA
Ruandában 1990-ben tört ki a polgárháború a tucik és a hutuk között. A két népcsoport békésen élt egymás mellett, az indulatok az ország 1959-es függetlensége után szabadultak el, amikor a hutuk megdöntötték a tuci király hatalmát. A tuci lázadóknak végül 1994-ben sikerült legyőzniük a hutu kormányzat erőit, és júliusban megállították az akkor már három hónapja tartó mészárlást, amit a lakosság egyik fele (hutuk) hajtott végre a másikon (tucik és hutuk).
Az 1994-es ruandai tömegmészárlásban meggyilkolt áldozatok gyilkosait a hagyományos igazságszolgáltatás keretei között lehetetlen bíróság elé állítani, mert a perek több évtizedig is eltartanának, miközben tíz évvel a tragédia után, a gyilkosok az áldozatok rokonai mellett élnek békében, felelősségre vonás nélkül, érvelt Domitilla Mukantaganzwa.

2006-ban már kezdődnének a perek

Jelenleg 80 ezer gyanúsított ül börtönben és legtöbbjük valószínűleg meghal azelőtt, hogy ügyét tárgyalni kezdik. Az 1994-es tömegmészárlásban ugyanis a hutu lakosság nagy hányada részt vett; a kormánytól kapott fegyverekkel (rendkívül olcsón importált kínai machetékkel) 800 ezer tuci nemzetiségűt mészároltak le három hónap alatt.

Az utóbbi két évben már a gyakorlatban is bizonyítottak az úgynevezett gacacák, azaz falusi bíróságok: 725 faluban előzetes kihallgatásokat tartottak, ezeknek az ügyeknek a tárgyalásai már 2005-ben elkezdődhetnek. A pénteki bejelentés szerint további 8262 gacaca áll majd föl, az előzetes kihallgatásokat pedig egy év alatt le szeretnék tudni, hogy aztán 2006-ben megkezdődjön becslések szerint egymillió ruandai pere.

Kihallgatás a fűben ülve

Az úgynevezett gacaca (jelentése fű, gyep) a tradicionális falusi bíróság Ruandában. Általában arra szolgált, hogy kisebb-nagyobb vitás ügyeket rendezzen el a falu családjai között, az érintettek a füvön ülve tárgyaltak.

Az Amnesty International jogvédő szervezet máris aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a gacacák nem biztosítják a megfelelő védelmet a gyanúsítottak számára. A ruandai hatóságok ezt ugyan elismerik, de álláspontjuk szerint más lehetőség nincs arra, hogy ennyi embert felelősségre vonhassanak.

A tömegmészárlást levezénylő helyi vezetők ügyét a hagyományos bíróságok tárgyalják a jövőben is. A felelősségre vonás felgyorsítása miatt egyébként a kormányzat elrendelte, hogy aki önként tesz vallomást, annak jelentősen csökkentik büntetését.

Az 1994-es mészárlás utáni igazságszolgáltatás felgyorsítását a nagy nemzetközi nyomás is elősegítette, az elmúlt tíz évben mindössze 81 személyt vádoltak meg a tömegmészárlás ügyében, húszat találtak bűnösnek és hármat ítéltek el.