Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Bíróság előtt az argentin haláljáratok szervezője

2005.01.14. 10:24
Augusto Pinochet után újabb dél-amerikai tömeggyilkolással vádolt egykori magas rangú vezetőt fogtak perbe Spanyolországban. Adolfo Scilingo az óceán fölött dobálta ki a repülőből megkötözött politikai ellenfeleit a hetvenes és nyolcvanas évek Argentinájában.

Emberiségellenes bűntettekért kell felelnie Adolfo Scilingo argentin katonatisztetnek, akit Spanyolországban állítottak bíróság elé; pere pénteken kezdődik Madridban.

Scilingo az első olyan személy, akit az 1976 és 1983 argentin katonai diktatúrában betöltött szerepéért külföldön perbe fogtak , írja a BBC.


Adolofo Scilingo
Kikotyogta

A spanyol bíráknak 1998 óta ugyanis megvan a jogosultságuk arra, hogy akkor is bíróság elé állítsanak valakit emberiségellenes bűntettek esetében, ha Spanyolország határain kívül követték el a cselekményeket.

Scilingo 1995-ben egy újságírónak számolt be a haláljáratokról, amivel az argentin diktatúrában az ellenzéki politikusokat tűntették el. A tiszt saját elmondása szerint a megkötözött, meztelen embereket egyesével hajigálták ki a repülőből az óceán fölött.

A férfi 1997-ben költözött Spanyolországba, ahol 2001-ben került vizsgálati fogságba. Az újságírónak tett "vallomását" később visszavonta.

Pinochet nyomában

Scilingót pénteken állítják bíróság elé Madridban, ahol harminc gyilkossággal, 93 testi sértéssel, valamint több száz pontban terrorizmussal és kínzással is vádolják.

Az ügyet az a Baltasar Garzon vezeti, aki annak idején Augusto Pinochet chilei tábornok spanyolországi vád alá helyezésének ügyét is vitte ugyanazon törvény szerint, ami alapján most Scilingónak kell a spanyol bíróság előtt felelnie. Pinochetet végül nem Spanyolországban, hanem hazájában állították bíróság elé.

Tíz- és harmincezer közé tehető az 1976 és 1983 közötti katonai diktatúra ellenzéki, jórészt baloldali áldozatainak száma.