Valér
4 °C
8 °C

Szívatják egymást a terroristák a börtönben

2006.01.15. 18:22
Az al-Kaida terrorszervezet Nagy-Britanniában börtönbüntetését töltő hírhedt bombakészítője robbanószerkezetnek álcázott termosszal ijesztgette az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) szintén terrorcselekményért elítélt egyik tagját.

Az algériai Abasz Butrab az első iszlám radikális akit Belfastban elítéltek. Az al-Kaida tagja hat hónap börtönbüntetést kapott tavaly decemberben egy repülőgép felrobbantására szánt robbanószerkezet készítéséért.

A Marianne című francia politikai folyóirat beszámolója szerint az al-Kaida egyik leghírhedtebb bombakészítőjét nem fogadták túl előzékenyen a Maghaberry-i börtönben az IRA szintén terrorcselekményért elítélt tagjai.

A folyamatos sértegetéseket megunva Butrab nem tagadta meg önmagát, és egy elemekkel körbeerősített termoszt adott a legvérmesebb IRA-tag kezébe, akivel közölte: "Ha leengeded a kezed, felrobban".

A nadrágjába csinált

A lemerevedett északír aktivista a börtönőröket hívta segítségül, akik azonnal riasztották a börtön tűzszerészeit. A szakszerű tűzmesterek először "biztonsági okokból" alaposan rögzítették a termoszt az ijedt terrorista kezéhez. A hatástalanítás során viszont megállapították, hogy a robbanószerkezetnek vélt termosz üres.

"Az FBI szakértői a per alatt elmondták, hogy Butrab készíti az al-Kaida legjobb és leghatékonyabb robbanószerkezeteit, s a legbanálisabb dolgokból képes bombát gyártani. Az IRA terroristája ezt annyira szó szerint vette, hogy ijedtében a nadrágjába csinált" - mondta el egy börtönőr a párizsi újságnak.