Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Öngyilkos merényletektől tartanak Nagy-Britanniában

2003.01.19. 16:25
Rendőrségi források szerint Nagy-Britanniában is elkezdődhetnek az öngyilkos merényletek. A brit országos rendőrfőnök szerint bizonyos, hogy a brit földön megbújó terroristák kapcsolatban vannak az al-Kaidával. A szigetország külső és belső elhárító szervezetei szorosan együttműködnek és sok őrizetbe vételt ígérnek.
A The Observer című baloldali vasárnapi lap által név nélkül idézett belbiztonsági tisztviselők közölték: meggyőződésük szerint elkerülhetetlen a terrortámadás Nagy-Britannia ellen. Elismerték, hogy igen nehéz feladat a terrorcsoportok felderítése, mivel felnőtt a "tiszta" - vagyis a biztonsági szervek előtt ismeretlen -, terrorcselekményre kész fiatal szélsőségesek új nemzedéke.

Gondok

A lap szerint a rendőrség attól tart, hogy a Nagy-Britanniában lévő terroristák kezén van még abból a méreganyagból, amelyet két hete találtak egy londoni lakásban. A brit főváros északi Wood Green negyedében a Scotland Yard különleges ügyosztályának nyomozói ricinre bukkantak; ez a növényi kivonat hatezerszer mérgezőbb az arzénnál, és egy szemcsényi elég belőle egy ember megöléséhez. A The Observer forrásai szerint azonban a rendőrség most elsősorban öngyilkos merényletektől tart. "Az IRA esetében megoldódott az ügy, ha megtaláltuk a pokolgépet ... most ez lehetetlen" - mondta az egyik idézett tisztviselő. A nagy-britanniai iszlám közösségekhez közeli források szerint a szélsőségesek akkor készülnek lecsapni, ha Nagy-Britannia az Egyesült Államok oldalán háborúba lép Irak ellen. Belbiztonsági források szerint a fő gond az, hogy a főleg algériaiakból álló laza csoportosulások esetleges alapon szerveződnek, az általuk jelentett fenyegetés nem kapcsolható konkrét csoporthoz, és nincs felderíthető parancsnoki struktúrájuk sem.

A rendőrség tudja

Sir John Stevens országos rendőrfőkapitány ugyanakkor a Sky News hírtévének adott vasárnapi nyilatkozatában azt mondta: a rendőrség tudja, hogy a megfigyelés alatt állók és az Oszama bin Laden nevével fémjelzett al-Kaida terrorszervezet között "van bizonyos kapcsolat". Sir John szerint "soha nem volt szorosabb az együttműködés" a Scotland Yard, valamint a MI5 és az MI6 - a brit belső és külső elhárítás - között, mint most, és sok őrizetbe vétel várható.

A hétvégén a BBC tévé bemutatott egy valósághűként ábrázolt fiktív dokumentumdrámát arról, hogy mi történne, ha egy magányos terrorista feketehimlőt engedne szabadjára Nagy-Britanniában és Amerikában. A felvázolt forgatókönyv szerint csaknem három hónap telne el, mire sikerülne megfékezni a beoltatlan lakosság körében futótűzként terjedő járványt, és addigra világszerte 60 millióan halnának meg.