Piroska
-1 °C
5 °C

Már megint választanak a lengyelek?

2006.01.19. 12:31
Az egyre elmélyülő varsói kormányválság miatt egyre valószínűbb, hogy Lengyelországnak hamarosan újra át kell esnie egy választási hadjáraton. Úgy tűnik, hogy a Kaczyński -fivérek éppen erre spekulálnak.

Az ősszel minden választást megnyerő Jog és Igazságosság (PiS) néven futó pártnak máig nem sikerült stabil kormányt létrehoznia. A parlamentben 460-ból mindössze 155 mandátummal bíró alakulatnak a természetes szövetségese a konzervatív, de liberálisabb Polgári Platform (PO) lett volna, de őket olyan intenzíven alázták, hogy a PiS mindmáig egyedül kormányoz, általában az olyan szélsőséges, populista pártok, mint az Önvédelem (Samoobrona) vagy a Lengyel Családok Ligája (LPR) segítségével.

Eddig nem is ment nekik annyira rosszul, legalábbis a közvéleménykutatások szerint a választók jelentős része honorálja a kormány eddigi, nem mindig kesztyűs kezű tevékenységét.

A hivatalokban máris nagyszabású kádercserét hajtottak végre, visszahívnak egy tucat nagykövetet is. A kisstilű bűnözés megfékezésére kvázi rögtön itélő bíróságokat hoznak létre, míg a választási kampányban megígért harc a korrupció ellen egy új, a parlament ellenőrzése alól kibújó hatóság feladatkörébe tartozik majd.

Állandó válság

Népszerűség ide vagy oda: kisebbségben nem egyszerű kormányozni. A mostani válság annak kapcsán robbant ki, hogy még mindig nem áll a 2006-os költségvetés, sőt még az sem egészen nyilvánvaló, hogy az alkotmány szerint azt meddig kellene tulajdonképpen elfogadtatni, csak február közepéig, vagy már január végéig.

A kormány néhány nappal ezelőtti bejelentése szerint e hónap végéig, és ezzel pisztolyt szegeztek a többi párt mellének: ha ugyanis a parlament nem fogadja el a költségvetést, az elnök automatikusan új választásokat írhat ki.

Párhuzamosan a PiS egy "stabilizációs terv" keretében koalíciós tárgyalásokat kezdeményezett az összes parlamenti párttal, kivéve az ősszel megbukott Baloldali Szövetséget (SLD), ám ezek a tárgyalások sorra meghíusulnak.

#alt#
Nem kérnek egymásból - balra Donald Tusk, jobbra Jarosław Kaczyński

Szerdán az Önvédelem delegációja hagyta el frusztráltan a tárgyalótermet, és jelen pillanatban a PO sem kíván belépni a kormányba. Frontemberük, az őszi elnökválasztásokban alulmaradt Donald Tusk szerint a PiS elnöke, Jarosław Kaczyński "az abszolút hatalomhoz keresi az utat".

Meredek elképzelés

Valóban nem kizárt, hogy a PiS vezetése arra spekulál, hogy az előrehozott választásokat nemcsak, hogy megnyernék, hanem a PiS esetleg abszolút többséget is szerezhetne, feltéve, ha két kisebbik párt kiesne a Szejmből.

Az új választások lehetősége a PiS számára ugyan csábító lehet, a stratégia azonban igencsak meredek. Túl azon, hogy a lengyelek többségének egész egyszerűen elege van a politikából (mint azt az őszi, katasztrófális részvételi arányok is bizonyították) és ezt a bizalmi válságot egy új voksolási procedúra inkább elmélyítené, arra sincsen semmiféle garancia, hogy a PiS számítása bejön.

Lengyelországban komoly hagyománya van a meglepő választási eredményeknek. Még az sem teljesen kizárt, hogy hirtelen megerősödne a padlón heverő baloldal is - már rebesgetik, hogy akár visszatérhetne a napi politikába a még mindig nagy népszerűségnek örvendő exelnök, Aleksander Kwaoeniewski.