Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Lelőttek két amerikait Kuvaitban

2003.01.21. 12:13
Ismeretlen tettesek kedd délelőtt két amerikai állampolgára nyitottat tüzet a kuvaiti fővárostól 30 kilométerre északra egy amerikai katonai támaszpont közelében. Az egyik áldozat életét vesztette, a másikat válságos állapotban egy katonai kórházba szállították.
Piros lámpánál

Az 51, illetve a 47 esztendős férfi polgári alkalmazottként a Kuvaitban állomásozó mintegy 16 ezer fős amerikai haderőnek dolgozott. A legfrissebb jelentések szerint a kuvaiti nyomozószervek két támadóra gyanakodnak. Kilétük egyelőre ismeretlen, és kedd délig egyetlen szervezet sem vállalta magára merénylet elkövetését. A merénylők az út menti bokrokba megbújva tüzeltek a két amerikai terepjárójára, amely egy McDonald,s étteremnél egy közlekedési lámpa pirosra váltásánál megállt. A támadók, miután több lövést leadtak a gépjárműre, autóval menekültek el.

A hatodik támadás

Richard Jones, az Egyesült Államok kuvaitvárosi nagykövete közleményében terrorista akciónak bélyegezte meg a merényletet, és egyben kifejezte meggyőződését, hogy a kuvaiti hatóságok szigorú és szakszerű vizsgálatot fognak folytatni az ügy hátterének felderítésére. Megfigyelők utalnak arra, hogy Kuvaitban október óta ez már a hatodik támadás volt amerikai érdekeltség ellen. Ezt többen összefüggésbe hozzák azzal, hogy az elmúlt hónapokban az Egyesült Államokból nagy számban vezényeltek katonákat az olajsejkségbe, amely az Irak ellenes háború esetén az amerikai fegyveres erők ugródeszkája lehet.

A média készül a háborúra
A média már a háborúra készül. Az amerikai televízióscsatornákon megszaporodtak a harcias adások, és a mérsékeltek hangok alig hallatszanak. A CNN, a Fox News Channel és az MSNBC hónapok óta ilyen és hasonló címekkel bombázzák a nézőt komor zenék és hangok kíséretében: "A célpont Irak". "A következő lépés: Irak" "Szemtől szembe Irakkal" "Visszaszámlálás: Irak". Visszatérő képsorok az induló katonákról, a sírva búcsúzkodó nőkről és gyerekekről.

A Fox News munkatársai máris ott vannak Jordániában, Izraelben, Irakban, Kuvaitban és Katarban. A CNN sem adja fel. Eason Jordan hírigazgató szerint az ő háborús stábjuk a legtapasztaltabb. Az AOL Time Warner 35 millió dollárt szán a háború közvetítésére, legalább száz újságíró tevékenykedik a térségben - csak éppen azt az exkluzivitást vesztették el, amivel az öbölháború idején rendelkeztek, amikor elsőként nyithattak irodát Bagdadban.