Géza
-12 °C
-4 °C

Űjraindul az észak-koreai nukleáris erőmű

2003.01.22. 10:03
A plutónium előállítására is képes nukleáris reaktort kizárólag elektromos energiatermelésre kívánja használni Észak-Korea. Phenjan ragaszkodik ahhoz, hogy a nukleáris kérdés csakis az Egyesült Államokkal való kétoldalú tárgyalásokon rendezhető.
Nukleáris ambíciók

Phenjannak nincs szándékában atomfegyvert előállítani - állította szerdán a Korea-közi tárgyalások újabb szöuli fordulóján az észak-koreai küldöttség. Mindez akkor hangzott el, amikor a déliek kifejezetten felszólították Phenjant arra: mondjon le nukleáris ambícióiról. "A tárgyalássorozaton az a célunk, hogy meggyőzzük Északot, tegyen konkrét lépéseket, és vizsgálja felül azt a döntését, amely szerint újra beindítja azokat a nukleáris létesítményeit, amelyek képesek atomfegyvert is előállítani. Phenjan viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a nukleáris kérdés csakis az Egyesült Államokkal való kétoldalú tárgyalásokon rendezhető" - mondta Ri Bong Dzso, a dél-koreai kormány szóvivője.

Csak áramtermelés

Az észak-koreai illetékes miniszter szerint Phenjannak már csak néhány hétre van szükség, hogy reaktiválja nukleáris erőművét, amelyet az Egyesült Államokkal korábban kötött szerzodés alapján állított le. Szin Te Rok, energiaipari és szénbányászati miniszter ugyanakkor kijelentette, hogy a plutónium előállítására is képes reaktort kizárólag elektromos energiatermelésre kívánják használni. A miniszter nyilatkozatát a Csoszon Simbun című, Észak-Korea pártján álló japán újság internetes oldala írta. A lapnak a miniszter Phenjanban elmondta, hogy az előkészületeket felgyorsítják. A miniszter szintén cáfolta, hogy Phenjannak katonai nukleáris ambíciói lennének.

Családtalálkozók

Dél-Korea és Észak-Korea vöröskeresztes szervezetei szerdán megegyeztek abban, hogy februárban a fél évszázada szétszakított koreai családok újabb találkozóját szervezik meg. Kiadott közleményük szerint - amelyet az AFP francia hírügynökség ismertetett - mintegy száz dél-, illetve észak-koreai találkozik február 20 és 25-e között az észak-koreai Mont Kumgang üdülőhelyen. Áprilisban pedig megkezdődik a családtalálkozók színhelyéül szolgáló állandó fogadó központ építése.