Gyula
7 °C
20 °C

Necces a Pentagon internetes szavazórendszere

2004.01.22. 15:26
Elutasító jelentést közölt négy számítástechnikai szakember, akiket azzal bíztak meg, hogy ellenőrizzék le a Pentagon által kifejlesztett internetes szavazórendszert. Az amerikai védelmi tárca a jelentés ellenére kitart eredeti álláspontja mellett.
Nem tanácsolja az internetes szavazás alkalmazását a novemberi elnökválasztáson egy informatikusok által írt jelentés. A rendszert a Pentagon fejlesztette ki, és tesztverzióját bocsátotta a szakemberek részére.

Az amerikai védelmi tárca a rendszert az idén novemberben esedékes elnökválasztásra szeretné üzembe helyezni.

Dél-Karolinában vetik be először

Az internetes szavazástól azt remélik, hogy nőni fog a szavazási kedv, ha otthonról is lehet majd voksolni. A most folyó demokrata elnökjelölt-választásokon februárban Dél-Karolinában fogják először tesztelni a rendszert élesben.

A helyzet nem érett meg rá

A jelentés, amit három amerikai egyetem négy kutatójából álló csoport írt, ugyanakkor óva inti az amerikai hatóságokat a Pentagon által kifejlesztett internetes szavazás bevezetésétől.

A kutatók szerint amíg alapjaiban nem fog megváltozni az internet szerkezete, valamint a személyi számítógépeket kiszolgáló infrastruktúra, vagy ha hirtelenjében nem találnak fel valami átütő jelentőségű biztonsági rendszert, az internetes szavazás védtelen marad a támadásokkal szemben.

"Egész egyszerűen nem mérhető az elnökválasztás jelentőségéhez a mostani rendszer biztonsági foka" - állapítja meg a tanulmány, amely szerint az elektronikusan "leadott" szavazócédulákkal előfordulhat, hogy megváltoznak, amit viszont a jelen helyzetben lehetetlen lesz ellenőrizni. Ez pedig különösen kényes lehet, ha szoros eredmény születik az elnökválasztáson.

Emlékezetes, hogy a 2000-es elnökválasztáson a lyukkártyás szavazórendszert alkalmazó Floridában okozott hetekig tartó bizonytalanságot a szavazatok összeszámlálása. Az internetes szavazást épp az ehhez hasonló helyzetek elkerülése végett szeretnék bevezetni.

Kitartanak mellette

A Pentagon a negatív jelentés ellenére kiáll a terv mellett. A jelentésre reagáló hivatalos közlés szerint tisztában vannak a biztonsági kérdésekkel.

A védelmi minisztérium szóvivője magabiztosan és némileg rejtélyesen csak annyit nyilatkozott: "Készenlétben lesznek azok az eszközök, amelyek ellensúlyozni tudják a jelentés által taglalt veszélyforrásokat."

A Bush-kormányzat 2002-ben hozott törvényt a választásokról, amely nem teszi kötelezővé, de ajánlja az államok számára az elektronikus szavazási rendszerek fejlesztését, valamint bevezetését, amelyet központi forrásokból is támogat.