Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Az izraeliek fele lemondatná Saront

2004.01.22. 16:26
Még be sem bizonyosodott bűnössége, az izraeliek máris fele véli úgy, hogy Ariel Saron izraeli miniszterelnöknek távoznia kell tisztségéből a személyét érintő korrupciós botrány miatt. Ráadásul saját pártja szavazóinak többsége sem hisz a mindent tagadó Saronnak. A főügyész és a rendőrség szerint elegendő bizonyíték áll rendelkezésre a vád alá helyezéshez.
David Appel
Az izraeliek közel fele úgy véli, hogy Ariel Saron miniszterelnöknek le kellene mondani a személyét is érintő vesztegetési botrányokkal kapcsolatban - derült ki egy felmérés csütörtökön közzétett eredményéből.

Az izraeli sajtóban közölt közvélemény-kutatási adatok szerint a megkérdezettek 49 százaléka úgy véli, hogy a kormányfőnek vagy le kell mondania, vagy ideiglenesen vissza kell vonulnia még akkor is, ha nem emelnek ellene vádat vesztegetésért. A válaszadók 38 százalékának ugyanakkor az a véleménye, hogy Saron maradhat hivatalában, míg 13 százalékuk nem nyilvánított véleményt.

Nem hisznek neki

A közvélemény-kutatásban résztvevő 500 izraeli általában óvatosan fogalmazott a miniszterelnök politikai jövőjét illetően, de 59 százalékuk szerint Saron kitölti hivatali idejét. 24 százaléknak ezzel ellentétes a véleménye, a többiek nem foglaltak állást.

A Haarec napilap által csütörtökön közzétett másik közvéleménykutatás szerint Saron pártjának, a Likudnak a szavazói is elvesztették hitüket a kormányfőben: 56 százalékuk nem hisz, az eleddig minden gyanúsítást elutasító Saronnak.

Saron nem mond le

Ariel Saron
Az izraeli állami rádiónak adott csütörtök reggeli interjúja szerint Saron az izraeli lakosságnak azzal a 38 százalékával ért egyet, akik azt mondják: hivatalában maradhat.

"Nem fontolgatom lemondásomat" - jelentette ki ugyanis egyértelműen Saron azt követően, hogy szerdán összeállították David Appel vádiratát.

A férfit azzal gyanúsítják, hogy a kilencvenes évek végén megpróbálta megvesztegetni az akkoron külügyminiszteri tisztséget betöltő Saront a politikus fián keresztül.

A vádirat nem mondta ki, hogy Ariel Saron pénzt fogadott el, de az ügyész szerint tudnia kellett fia és az üzletember ügyeiről.

Elegendő bizonyíték gyűlt már össze

Az izraeli főügyész úgy gondolja elég bizonyíték van ahhoz, hogy vádat emeljen Saron ellen - írja a Haarec izraeli napilap.

Az ügyész ebben a kérdésben majd csak akkor dönt, ha lezárul az üggyel kapcsolatos legújabb bizonyítékok begyűjtése, és mind a 209 tanú, mind Saron újboli meghallgatása megtörtént.

Az ügyszséghez hasonlóan vélekedik a rendőrség illetékese is. A nyomozást végző hivatal vezetője szerint is elég erős bizonyítékok állnak rendelkezésre, a bűnvádi eljárás megindítására - írja a lap.

Ha Saron lemondana

A 2000-ben börtönbe zárt belügyminiszter, Arie Déri példája lenne az iránymutató Saron jövőjét illetően. Vagyis le kellene mondania miniszterelnöki tisztségéből, és akár börtönbe is kerülhet, ha bebizonyosodik bűnössége.

A megvesztegetési botrányba keveredett belügyminisztert a legfelsőbb bíróság háromévi börtönbüntetésre ítélte, sőt a törvények értelmében minden, úgynevezett megszégyenítő büntetésre ítélt személy tíz éven át nem dolgozhat a kormányban, és hét évig nem választható meg parlamenti képviselőnek.

Ha Saron lemondana Móse Kacav államfő a kneszettel történt egyeztetés után hét nappal nevezné ki az új miniszterelnök-jelöltet, amely a legnagyobb kormánypártból, a Saron vezette Likudból kerülne ki. A pártnak új vezetőre is szüksége lenne.