Bizakodóan alakulnak a közel-keleti folyamatok

2005.01.27. 21:41
Ariel Saron szerint a történelmi áttörés feltételei adottak az izraeli-palesztin békefolyamatokban, az új palesztin vezetéssel az Egyesült Államok is elégedettek. A palesztin helyhatósági választásokon fölényesen győzött a Hamász.

A Hamász szélsőséges palesztin mozgalom fölényes győzelmet aratott a Gázai övezetben csütörtökön megtartott helyhatósági választásokon, néhány órával azután, hogy a palesztin kormány bejelentette, megtiltotta a fegyverviselést civilek számára a palesztin ellenőrzésű területeken.

Izraeli és amerikai vezetők a nap folyamán elégedetten nyilatkoztak azokról az intézkedésekről, amelyeket Mahmúd Abbász új palesztin elnök hozott az elmúlt napokban az erőszak csökkentése érdekében.

A palesztin kormányfő megtiltotta a fegyverviselést civilek számára a palesztin ellenőrzés alatt álló területeken csütörtökön. A tiltást megszegőkre vonatkozó szankciókról azonban nem esett szó.

Történelmi áttörés?

"Úgy hiszem, létrejöttek azok a feltételek, amelyek birtokában mi és a palesztinok történelmi áttörést érhetünk el, olyan áttörést, amely elvezet bennünket a biztonsághoz és a békéhez" - jelentette ki Saron üzletemberek egy csoportja előtt beszélve csütörtökön.

Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes a davosi világgazdasági fórumon felszólalva úgy fogalmazott, az izraeli kormány minden várakozását felülmúlják a békefolyamat előmozdítását célzó palesztin erőfeszítések. Peresz szerint Saron és Abbász találkozójára már napokon belül sor kerülhet.

Az amerikai külügyminiszter-helyettes, William Burns újságíróknak nyilatkozva biztatónak nevezte az Izrael által a palesztin intézkedésekre válaszul tett lépéseket, azonban közölte azt is, hogy az Egyesült Államok további gesztusokat vár Izraeltől.

Izrael elvben beleegyezett, hogy kivonja erőit a ciszjordániai városokból és a palesztinokra ruházza át a rendfenntartás jogát ezekben a térségekben, állították palesztin források.

Fölényes Hamász-győzelem

A Hamász radikális palesztin mozgalom fölényesen vezet a Gázai övezetben csütörtökön megtartott, 1976 óta első helyhatósági választásokon az első nem hivatalos adatok szerint. A Hamász az Izraellel szembeni tűzszünet minapi bejelentése után fordult a politika felé.

A Jordán folyó palesztin önigazgatás alatti nyugati partján már december 23-án szavaztak. Mintegy száz ciszjordániai és Gázai övezetbeli palesztin településen április 28-án tartják meg a választásokat.  • Tippek
  • Lakáshitel