Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Észak-Korea atomfegyvert vásárolt?

2005.01.27. 22:29
Pakisztántól vagy egy volt szovjet tagköztársaságtól vásárolhatott a kommunista ország atomfegyvert, írja egy dél-koreai lap amerikai forrásokra hivatkozva. A lap szerint az Egyesült Államok jelenleg vizsgálódik az ügyben.
Észak- Korea titokban komplett atomfegyvert vásárolt Pakisztántól vagy egy volt szovjet tagállamtól, írta csütörtökön egy dél-koreai napilap washingtoni forrásokra hivatkozva.

ENSZ-felszólítás Észak-Koreának
A halálbüntetés, a kényszermunka és a politikai bebörtönzések eltörlésére szólította fel Észak-Koreát csütörtökön az ENSZ jelentéstevője, egy thaiföldi professzor. A jelentéstevő posztját tavaly áprilisban hozta létre az ENSZ, hogy megvizsgálja a kínzásokról, a nyilvános kivégzésekről, a kényszermunkáról, illetve gyerekek bebörtönzéséről és munkatáborokba hurcolásáról szóló híreket.
A nukleáris fegyver kész állapotban való beszerzésére nyilvánvalóan azért volt szükség, mert egy saját gyártmányú fegyver tesztelése esetleg nem maradt volna titokban, írja a Szöul Sinmun. A washingtoni forrásokat idéző lap szerint az Egyesült Államok most vizsgálja az értesülést.

Akár nyolcnál is több töltete lehet

Észak-Korea hivatalosan soha nem jelentette be, hogy atomfegyver lenne birtokában, de fenntartja magának a jogot a "nukleáris elrettentés" gyakorlására.

Curt Weldon amerikai kongresszusi tag azonban közelmúltbeli észak-koreai látogatása után arról számolt be, hogy küldöttségének az ország második embere azt mondta, országának atomfegyvere van.

Az Egyesült Államok szerint a kommunista ország egy vagy két fegyverrel valószínűleg rendelkezik, de akár nyolcnál több töltete is lehet, írja a Reuters.

Plutóniummal és urániummal is próbálkoznak

Phenjan nemrégiben bejelentette, hogy újraindította 1994-ben már leállított atomerőművét. Az elhasznált nukleáris üzemanyag, a plutónium alkalmas atomfegyvertöltetnek, de az amerikai látogatás idején a szakértők úgy találták, a korábban felhalmozott plutónium már nem volt az atomerőműnél.

Észak-Koreáról azt is feltételezik, hogy párhuzamosan ezzel a programjával urániumdúsítással is kísérletezik, ami ugyancsak alkalmas atomfegyver előállítására. A munkálatokat a feltevés szerint egy pakisztáni szakértő segíti.