Piroska
-1 °C
5 °C

Illegális bevándorlónak nézték a lengyel elnököt

2004.01.29. 18:25
Bevándorlónak nézték a lengyel elnököt Kanadában, és három órát a reptéren kellett eltöltenie. Aleksander Kwasniewski Washingtonból tért vissza, ahol a vízumkényszerről tárgyalva szó esett a több millió lengyel amerikai szavazóról.
Kwasniewski és Bush
fotó: EPA

Illegális bevándorlónak nézték Aleksander Kwasniewski lengyel elnököt a Kanadai repülőtéren, és rövid ideig fogva is tartották, nem sokkal azután, hogy elbúcsúzott George Bushtól, aki az Ovális Irodában fogadta kollégáját. A beszélgetésen Kwasniewski lengyel amerikai szavazók millióira figyelmeztette Busht, értesült a Reuters.

Illegálisbevándorló-életérzés

Az egyébként a NATO-főtitkárságra is esélyes Kwasniewski éppen hazafelé tartott szerdán, amikor repülőgépe egy hóvihar miatt kénytelen volt kerülni, és St. Johnban szállt le tankolni.

Az államfő elmondta, a fedélzeten mindenkit feltartóztattak, és három óráig nem eresztették el őket. „Megtapasztaltuk, milyen érzés, amikor nem kívánatos személyként érkezik az ember, és úgy bánnak vele, mint egy illegális bevándorlóval” – nyilatkozta az esetről Kwasniewski hazaérkezésekor Varsóban.

Nem mehetett el a reptérről

A kanadai repülőtéri tisztviselők egy váróterembe kísérték a delegációt, és közölték, ha nincs vízum, nem tölthetik az éjszakát a városban. Kwasniewski ezért a reptéren várta meg, amíg feltöltik a gépet üzemanyaggal.

Kanada sajnálkozását fejezte ki a történtekért, és siettek közölni, nem merült fel, hogy illegális bevándorlással gyanúsítanák a lengyel elnököt.

Lengyelek milliói szavazhatnak Bushra

De maga a Bush–Kwasniewski találkozó sem múlt esemény nélkül, jelentette a Reuters. Miután ugyanis az amerikai elnök az iraki háborúban lelkesen részt vevő Lengyelországnak megígért egy 66 millió dolláros katonai támogatást, megjegyezte, hogy az ő Kwasniewski barátja eltúlozza a vízumkényszer ügyét.

„Lengyelország a mi barátunk, több ezer lengyel amerikai van, akik...” – de itt megállt, mert Kwasniewski félbeszakította, és kijavította: „Milliók!” Bush ezután elnézést kért, és azt mondta: „Csak nem akartam túlozni.”

A lengyel elnök azonban ragaszkodott a milliókhoz, és emlékeztette amerikai kollégáját, gondoljon erre a több millió lengyel választóra, akik novemberben elnököt választanak. „A világ jövője vízummentes jövő lesz” – fejezte be Kwasniewski.