Auguszta
-3 °C
2 °C

Hibásnak tartja a Hutton-jelentést a BBC-vezér

2004.01.30. 13:03
Több ponton hibásnak tartja a Hutton-jelentést Greg Dyke, a BBC lemondott vezérigazgató-főszerkesztője. Bár a közvélemény inkább a közszolgálati csatornának hisz, sem a BBC, sem a kormány megítélésnek nem tett jót a Kelly-ügy.
#alt#
Dyke lemondása után elhagyja a BBC székházát
fotó: EPA

Nyíltan kritizálta a Brian Hutton lordbíró vezetésével készült, a BBC-t súlyosan elmarasztaló jelentés több pontját Greg Dyke, a közcsatorna csütörtökön önként lemondott vezérigazgatója, egyben főszerkesztője.

'Számos ponton téved a Hutton-jelentés'

"Kíváncsi volnék arra, mit gondol Hutton meglátásairól a többi lordbíró, mivel szerintünk a jelentés számos ponton egyértelműen téved" - fogalmazta meg kételyeit a volt vezérigazgató a GMTV-ben készült péntek reggeli interjújában, számol be a Guardian.

A hangütés azért is szokatlan, mivel az állami költségvetésből finanszírozott, a közszolgálatiság mintapéldányának tartott BBC-elnök, Gavyn Davies korábban meglehetősen óvatosan fogalmazott a Hutton-jelentéssel kapcsolatban. "Nem választhatjuk meg bíráinkat, a jelentést el kellett fogadnunk." - utalt a távozó elnök Hutton lordbíróra, aki a brit kormány ízlésének maximálisan megfelelő jelentést tárt a nyilvánosság elé szerdán.

A kormány bírája

Szerdán Dyke és Davies a Hutton-jelentést követően azonnal bocsánatot kért, amiért felelőtlenséget állapítottak meg a BBC műsorszerkesztésében, de csütörtökön Dyke már visszavonta szavait.

BBC-dolgozók tiltakoznak Greg Dyke távozása miatt
fotó: EPA

A volt főszerkesztő nem volt visszafogott sem Huttonnal, sem a BBC egész vezérkarának lemondására célozgató Alastair Campbell volt kormányszóvivővel kapcsolatban sem. "Lehet, hogy mi nem, de a kormány megválasztotta bíráját" - fogalmazott Dyke, aki a Hutton-jelentést személyes győzelmének is tekintő Campbellt "kegyetlennek" nevezte.

Alastair Campbell volt egyébként a Kelly-ügyben a kormányzat egyetlen vezéráldozata. Amikor neve összefüggésbe került a BBC-tudósítás szerint a kormány által szándékosan eltúlzott iraki helyzetjelentéssel, kénytelen volt távozni.

A volt főszerkesztő elmondta azt is, akkor sem állt volna el lemondásától, ha azt a közintézménynél nem fogadták volna el: "Szerettem a BBC-nél dolgozni..., de ebben az esetben meg kellett húznunk valahol a határt. Megvolt annak a veszélye, hogy ha nem mondunk le, ez a történet a végtelenségig folytatódni fog."

#alt#
Megerősített személyzet, rajongók és újságírók tömege a BBC székházánál
fotó: EPA

Az ICM egy friss közvéleménykutatása szerint a Hutton-jelentést megismerő britek inkább a BBC-nek, mintsem a kormánynak hisznek, de leginkább egyiknek sem.

Senkinek nem tett jót

A fegyverszakértői jelentést övező botrányról már korában is tudni lehetett, sem Blairnek, sem a BBC-nek nem kedvez. Jelenleg a megkérdezettek 55 százaléka elégedetlen, 38 százalékuk elégedett a kormányfővel, ami 15 pontos népszerűségcsökkenést jelent. A válaszadók 31 százaléka hiszi inkább azt, hogy a BBC "igazat mond", a kormányben minden tizedik polgár bízik meg, és ez a különség - kisebb mértékben ugyan - , de a munkáspárti válaszadók körében is megvan.