Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Megerősödő terrorszervezetek a Balkánon

2004.02.01. 18:19
Az iszlám radikalizmus és a terrorizmus jelentős térnyerése várható a közeljövőben a Nyugat-Balkánon - figyelmeztetett vasárnap Momir Stojanovic, a szerbia-montenegrói Katonai Biztonsági Ügynökség (VBA) igazgatója.
Stojanovic a Tanjug belgrádi hírügynökségnek adott nyilatkozatában közölte, hogy ezt alátámasztó információk birtokába jutottak mind a szerbia-montenegrói, mind pedig külföldi szakszolgálatok.

A katonai elhárítás vezetője szerint Szandzsákban, a muzulmánok lakta dél-szerbiai Raska környékén, Montenegró északi részén és Macedóniában a Vehabija, a Vörös Rózsa és Tarikat nevű szélsőséges szervezetek tevékenykednek, Koszovóban és Észak-Albániában pedig az Al-Kaida sejtjei vannak jelen.

A volt Jugoszlávia területén tevékenykedő szélsőségesek egyre szorosabbra fűzik kapcsolataikat a nemzetközi terrorszervezetekkel, s az a céljuk, hogy egységes iszlám államot hozzanak létre a Balkánon.

Az Al-Kaida Koszovóban

Stojanovic szerint idestova egy éve az Al-Kaida újra jelen van Koszovóban: a szakadár (albán) mozgalom, illetve a terrorszervezetek csúcsvezetésében egyaránt vannak ügynökei.

A katonai elhárításnak nincsenek információi arról, hogy a szélsőségesek támadásokra készülnének az idei athéni olimpiai játékokon.