Piroska
-2 °C
5 °C

Uránt adhatott el Líbiának Észak-Korea

2005.02.02. 17:03
Az amerikai hatóságok arról tájékoztatták az Észak-Korea nukleáris programjáról tárgyaló távol-keleti és orosz feleket, hogy a kommunista ország Líbiának is adott el urániumot még azelőtt, hogy az afrikai ország felhagyott volna fegyverprogramjával.

Feldolgozott uránt adott el Észak-Korea Líbiának szerdai amerikai lapértesülések szerint. Az ügylet még azelőtt történt, hogy az észak-afrikai arab ország 2003 decemberében önként vállalta tömegpusztító fegyverprogramjainak a felszámolását.

Kizárásos alapon

Amerikai szakértők a Tennessee állambeli Oak Ridge nemzeti laboratóriumban nagy bizonyossággal kimutatták, hogy csakis Észak-Koreából származhat az a két tonnányi urán-hexaflourid, amelyet Líbia adott át amerikai fegyverzetellenőröknek 9 hónappal ezelőtt.

Az energiaügyi minisztérium szakértői csak azért nem beszélnek 100 százalékos bizonyosságról, mert nincsenek mintáik az észak-koreai urán-hexaflouridból. A vizsgálatok során azonban kizárták, hogy a hasadóanyagot Pakisztánból, vagy bármely más országból szállították volna.

A beszámolókból nem derül ki, hogy Észak-Korea mikor szállíthatta le Líbiának a veszélyes uránvegyületet.

Tájékoztatják a Távol-Keletet is

A The Washington Post szerdai száma szerint a vizsgálatok eredményének az ismertetése céljából Japánba, Dél-Koreába és Kínába utazott az amerikai nemzetbiztonsági tanács két tisztségviselője.

Az Egyesült Államokkal és Oroszországgal együtt a három ázsiai ország - eddig terméketlennek bizonyuló - konzultációkat folytat a phenjani kormány képviselőivel az észak-koreai nukleáris program leállításáról.

Washington már jó ideje gyanítja, hogy Észak-Korea nem csak atomfegyver előállításán munkálkodik, hanem exportálja is a gyártáshoz szükséges alapanyagot. A hírszerzés most megkettőzött erőfeszítéssel igyekszik kideríteni, vajon Irán és Szíria is kapott-e hasadóanyagot.

A fejlemények várhatóan felerősítik a vitát arról, hogy milyen veszélyt jelent Észak-Korea nukleáris programja.