Emőke
-4 °C
9 °C

Bászájev újabb 'Beszlanokat' ígért

2005.02.03. 16:46
Az orosz hatóságokat hibáztatja Sámil Bászájev csecsen gerillavezér annak a háromszáz gyermeknek a haláláért, akik a beszlani túszejtésben estek áldozatul. A terrorista közvetítőkön keresztül adott egy brit csatornának tévéinterjút, amiben újabb akciókat ígért.

A tömegmészárlásba torkollt beszlani iskolafoglaláshoz hasonló, újabb akciókat tervez Samil Bászájev, az orosz kormány által leginkább keresett csecsen szeparatista gerillavezér.

Újabb merényleteket terveznek

Bászájev, akiről egy abháziai tisztviselő úgy tudja, Csecsenföldön életét vesztette, a brit Channel 4 kereskedelmi tévé csütörtök esti hírmagazinjának adott interjút, amiben első ízben gyakorlatilag magára vállalta a több mint 300 gyermek halálával járó észak-oszétiai akciót. Az interjú közvetítők útján az elmúlt hetekben készülhetekben készülhetett.

Bászájev, - akinek tévényilatkozatából a csütörtöki Times közölt előzetesen részleteket - azt mondta, kész fegyverszünetre és tárgyalásokra az orosz hatóságokkal, de csak azután, hogy az orosz hadsereg teljesen kivonult Csecsenföldről.

A gerillavezér kijelentette: "További beszlani típusú hadműveleteket tervezünk, mert erre kényszerülünk".

Putyint támogatják

Bászájev azzal az érvvel igyekezett igazolni a polgári célpontok elleni támadásokat, hogy mindazok, akik adójukkal támogatják Vlagymir Putyin orosz elnök csecsenföldi politikáját (vagyis az orosz állampolgárok), nem lehet ártatlannak tekinteni.

A csecsen fegyveresek vezetője elmondta azt is, eredetileg azt tervezte, hogy Moszkvában vagy Szentpéterváron foglal el egy, esetleg két iskolát, de a pénzhiány arra kényszerítette, hogy Észak-Oszétiát, "ezt az észak-kaukázusi orosz helyőrséget" válassza.

Bászájev szerint az iskolában tartózkodó gyerekek halála nem a túszejtőknek, hanem az orosz hatóságok közbelépésének köszönhető, akik miatt az iskola teteje beszakadt, és az azt követő lövöldözésben több mint 300 gyermek, a fogva tartottak fele halt meg.

A Times szerint az interjút többhavi, közvetítőkön keresztül folytatott tárgyalássorozat előzte meg. A felvételt Bászájev környezete készítette - a felvételen látszik, amint a csecsen vezér egy laptopról olvassa a kérdéseket -, és a videokazettát "a Közel-Keleten adták át egy újságírónak".

Bászájev halálhírét keltik

Az orosz külügyminisztérium eközben arra kérte Londont, hogy akadályozza meg az interjú levetítését, mert szerinte ez a terrorista propaganda része, számolt be a hírről az orosz Interfax hírügynökség.

Az orosz hírügynökség csütörtöki jelentése szerint Bászájev ráadásul meghalt Csecsenföldön, legalábbis így tudja a függetlenségét nemrégiben kikáltó Abházia egyik nemzetbiztonsági illetékese. A tisztviselő az Interfaxnak elmondta, az erről szóló híresztelések a grúz-abház háborúban a gerillavezérrel együtt harcoló köröktől származnak.