Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Izrael palesztin foglyokat enged szabadon

2005.02.03. 14:44
Az izraeli csapatok Jerikóból való kivonásáról és kilencszáz palesztin fogoly szabadon engedéséről döntött csütörtökön az izraeli kormány. A izraeli és a palesztin fél a jövő heti egyiptomi csúcsra készül, ahol várhatóan tűzszüneti megállapodást ír alá egymással Ariel Saron miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök.

Az izraeli kabinet vezető miniszterei csütörtökön jóváhagyták csaknem 900 palesztin foglyok szabadon bocsátását, valamint azt, hogy napokon belül kivonják az izraeli csapatokat Jerikóból. Ugyan a szabadon bocsátandó foglyok pontos száma és kiengedésük kritériumait még tárgyalja az izraeli kormány.

A terroristákat nem engedik el

A döntés a jövő heti, a várakozások szerint történelmi jelentőségű egyiptomi csúcs előtt született, ahol négy éve először fog találkozni egymással az izraeli miniszterelnök a palesztin elnökkel, jelen esetben Ariel Saron Mahmúd Abbásszal.

A kabinet 400 fogoly azonnal szabadon bocsátásáról döntött, és kikötötte, olyan rabok nem szabadulhatnak, akik kezéhez vér tapad, utaltak ezzel a miniszterek az izraeli célpontok elleni terrorista merényletek elkövetőire.

Tűzszüneti megállapodást akarnak Egyiptomban

A palesztin foglyok sorsa kulcsfontosságú kérdés Abbász számára ahhoz, hogy konszolidálja hatalmát a megosztott palesztin területeken. A két vezető célja Vörös-tenger partján fekvő Sarm-es-Sejk üdülőhelyen egy közös, az erőszak megszűntetéséről szóló egyezmény elfogadása, írja a BBC.

A palesztinok fegyvernyugvást ígértek

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke felszólította Izraelt csütörtökön Rámalláhban, hogy hivatalosan is hirdessen tűzszünetet. Abbász szerint a palesztinok ezt már megtették, most Izraelen a sor.

A palesztin vezető nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy a palesztin szervezetek miként hirdettek fegyvernyugvást. Több szélsőséges palesztin csoport megígérte, hogy leállítja az izraeli célpontok elleni támadásokat, de hogy milyen időhatárok között, azt nem rögzítették.

Szaeb Erekat palesztin főtárgyaló szerint már az is hatalmas előrelépés volna, ha a 2000-ben kezdődő palesztin intifáda előtti időszakra jellemző biztonsági együttműködést meg tudnák teremteni.