Szilárda
-4 °C
3 °C

Megállapodtak a palesztin egységkormányról

2007.02.08. 20:41
Mekkában állapodott meg egymással a Fatah és a Hamász csütörtökön. Azt még nem tudni, hogy az új kormány elismeri-e Izrael államot, a fegyveres erőket egy közös jelölt felügyelné.

Aláírták a rivális palesztin szervezetek a nemzeti egységkormány felállításáról szóló megállapodást csütörtök este a szaúd-arábiai Mekkában, jelentette az al-Dzsazíra arab televízió.

A dokumentumot háromnapos tárgyalás után, és több hónapos fegyveres küzdelem után írta alá a legutóbbi palesztin választásokat megnyert Hamász radikális szervezet emigrációban élő vezetője, Kaled Mesal és Mahmúd Abbász palesztin elnök, a Fatah vezetője.


Kaled Mesal és Mahmúd Abbász Abdullah szaúdi királlyal

Az aláírásra egy mekkai kormányépületben került sor, a küldöttség a ceremónia után találkozik Abdullah szaúdi királlyal, hogy hivatalosan is bejelentsék neki az egyezség létrejöttét.

A megegyezés csütörtök koradélután született meg, amikor az egységkormány miniszteri posztjait elosztották egymás között a felek.

A palesztin kormányzás legfontosabb posztját, a rendvédelmi szerveket irányító belügyminisztériumit feltehetően egy közösen delegált személy fogja betölteni, írja a BBC.

Az még nem világos, az új egységkormány elismeri Izrael államát, ez volt ugyanis az egyik fő ellentét a két frakció vezetése között, a szélsőségesebb Hamász ugyanis nem ismeri el a zsidó államot, és harcot folytat ellene.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!