Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Menesztette Arafat embereit a palesztin elnök

2005.02.11. 11:39
Látszólag minden megtesz annak érdekében Mahmud Abasz palesztin elnök, hogy megőrizze a kedden Ariel Saronnal megkötött tűzszünetet, ezért menesztette a Jasszer Arafat alatt szolgáló biztonsági főnököket. Csütörtökön első alkalommal támadtak izraeli telepeket palesztin fegyveresek, de Izrael egyelőre nem avatkozik közbe.

Három biztonsági főnökét is menesztette csütörtökön Mahmud Abasz, miután palesztin fegyveresek zsidó telepeseket támadtak aknavetőkkel a Gázai övezetben, jelentette a Reuters. Ariel Saron izraeli miniszterelnök és a palesztin elnök kedden kötött tűzszüneti megállapodást Egyiptomban.

Jó pontokat kapott

Abasz lépése pozitív viszhangot váltott ki izraeli részről, Ofir Pinesz kabinetminiszter precedensértékűnek nevezte a palesztin elnök döntését, amivel megszabadult a még Jasszer Arafat testőrségében szolgáló három személytől.

"Abasz elnök világos jelét adta annak, hogy véget akar vetni az erőszaknak és a terrornak" - reagált elégedetten az amerikai külügyminisztérium is.

Palesztin hivatalos források szerint távoznia kellett a ciszjordániai és a gázai területek közbiztonsági főnökének, a Palesztin Hatóság rendőrfőnökének és a gázai övezet biztonsági erői vezetőjének. Abasz emellett további hat parancsnokát is menesztette.

A Palesztin Hatóságot Arafat idejében azzal vádolták, hogy összejátszik a palesztin terrorista szervezetekkel, de legalábbis nem lép fel ellenük a kellő határozottsággal.

A Hamasz újra támadt

A keddi tűzszünetet visszautasító Hamasz fegyveres szervezet csütörtökön is használta fegyvereit, amikor betörve egy gázai börtönbe három, ellenséges fegyveres szervezet tagját lőtték le. Aknavetőkkel támadtak továbbá gázai telepeket is, de személyi sérülés nem történt.

Az izraeli védelmi miniszter a hírekre reagálva kijelentette, nem hagyják, hogy kicsússzon a kezükből a ritka alkalom a béke megteremtésére, ezért egyelőre nem avatkozik be az izraeli hadsereg.

Abasz pénteken több, a Palsztin Hatóságtól függetlenül működő fegyveres szervezet vezetésével találkozik, jelentette a BBC. A palesztin elnök nem fog erőszakot alkalmazni ezen szervezetek ellen, hanem a tárgyalásra épít, jelentette a brit televízió helyszíni tudósítója.