Ágnes
-1 °C
2 °C

Válságkezelő központot nyit a Külügyminisztérium

2005.02.11. 12:54
Az eddigi spontán együttműködés helyett előre meghatározott rend szerint fog ezentúl a nagy természeti katasztrófákra reagálni a magyar Külügyminisztérium, amit egy új szervezeti forma, a válságkezelő központ fog koordinálni.

Válságkezelő központ kezdi meg működését február 15-től a Külügyminisztériumban azzal a céllal, hogy a tavalyi délkelet-ázsiai szökőárhoz hasonló méretű nemzetközi katasztrófák esetén a jelenleginél is hatékonyabban lehessen ellátni külföldön a magyar állampolgárok védelmét.

Tízmillió forintot költenek rá

"A cél az, hogy a különböző szervezeti egységek közötti eddigi ad hoc együttműködés helyett szükség esetén koncentráltabban, előre leírt szabályok szerint tudjunk tevékenykedni, bármilyen válság, vagy katasztrófa következik is be" - közölte a válságkezelő központot a sajtónak bemutató Somogyi Ferenc külügyminiszter.

A válságkezelő központ február 15-től készenléti állapotban van, élesítését a külügyminiszter, távollétében a közigazgatási államtitkár rendelheti el rendkívüli helyzetekben. A központot a külügyi tárca költségvetésének tartalékalapjából hozták létre, tízmillió forintból.

Internetes regisztráció, új konzuli rendszer

A délkelet-ázsiai cunami után a legnagyobb kihívást a térségben tartózkodó magyar állampolgárok felkutatása jelentette, ezért a Külügyminisztérium internetes honlapján most megjelentettek egy kérdőívet, amelyen a külföldre utazó magyarok feltüntethetik utazási célpontjaikat, illetve saját, valamint az értesítendő személyek adatait, elérhetőségét. Az ombudsman szerint a rendszer megfelel az adatvédelmi követelményeknek.

A külügyminiszter közölte, átalakítják a tiszteletbeli konzuli hálózat működését, emellett - a cunami idején tapasztaltakat is figyelembe véve - a külföldön élő, vállalkozó szellemű magyarokat is megkeresik, hiszen ők hatékony segítsége tudnak nyújtani a bajba jutott magyar állampolgároknak.

A külügy szerint példamutatóan állt helyt Magyarország

Somogyi Ferenc hangsúlyozta, hogy a pusztító erejű szökőár teremtette helyzetben Magyarország gyorsaság, hatékonyság és anyagi összefogás tekintetében egyaránt példamutatóan helyt állt.

"Költségvetési forrásból mintegy 260 millió forintot, egyéb felajánlásokból további egymilliárd forintot fordítottunk a cunami sújtotta területek megsegítésére, amivel az EU kimutatásai szerint előkelő helyen áll Magyarország" - közölte Somogyi Ferenc.