Klaudia
-4 °C
2 °C

A síita pártok nyerték az iraki választást

2005.02.13. 15:32
Nem szerzett abszolút többséget, de nagy fölénnyel nyerte a január 30-ai iraki választásokat a vallásos síita pártokból álló tömörülés, a legjobban a kurdok szerepeltek, az ideiglenes miniszterelnök, Ijád Alávi listája a várakozások ellenére rosszul szerepelt.

A síita vallási pártok tömörülése, az Egyesült Iraki Szövetség nyerte a január 30-ai iraki választásokat a szavazatok 47,6 százalékát szerezve meg, közölte vasárnap az iraki választási hivatal, miután a hét közepén elhalasztották az eredmények bejelentését.

Választások Irakban
Választások Irakban I.
A szunniták nélkül 58 százalékos részvétel

A szavazatok negyedét (25,4) szerezte meg a két kurd párt szövetsége (a kurdok aránya húsz százalék körül van), az ideiglenes kormány vezetőjének, Ijád Alávinak pártja a nagyobrészt világi síitákból, kisebb részt mérsékelt szunnitákból álló Iraki Listája 13,6 százalékot szerzett meg.

A választáson 8,55 millió iraki, a választásra jogosultak 58 százaléka adta le szavazatát. A részvételi arány különösen a szunnita területeken volt alacsony, mert a szunnita lázadók a választások bojkottjára hívtak fel, és merényletekkel fenyegették meg azokat, akik az urnákhuz járulnak.

A választási hivatalnál még három napon át lehet fellebbezni, utána hivatalosan is bejelentik az eredményeket.

A BBC bagdadi tudósítója arról számolt be, a síiták elégedetlenek az eredménnyel, ők ugyanis 60 százalékos győzelmet jósoltak maguknak, amitől jócskán elmarad a 47,6 százalékos eredmény.

Az erőszak eközben nem hagyott alább Irakban az elmút héten sem, a legutóbbi támadásokban fegyveresek kivégeztek egy magas rangú iraki katonatát a főleg szunniták és kurdok lakta Észak-Irakban, a rendőrség pedig Bagdadban bukkant Alávi miniszterelnök két munkatársának holttestére.

Az alkotmányról fognak dönteni

Az irakiak január 30-án a 275 tagú ideiglenes nemzetgyűlésről, valamint 18 régió tanácsának összetételéről döntöttek. A nemzetgyűlés legfőbb feladata az ország alkotmányát összeállító bizottság létrehozása és az alkotmányozó nemzetgyűlés jövő évre tervezett választásának előkészítése.

A gyűlés emellett elnököt és két alelnököt is választ - várhatóan a három nagy államalkotó csoport, a szunniták, a síiták és a kurdok egy-egy jelöltjét. Az elnöki funkció nagyrészt ceremoniális, de az államfő hatásköre a kormányfő kinevezése.

A szunniták bojkottja miatt az alkotmányozó nemzetgyűlés szinte kizárólag a lakosság hatvan százalékát kitevő síiták és a húsz százalékos kurd kisebbség küldötteiből áll majd - ez nagyban megnehezíti egy, az országot nyolc évtizeden át irányító szunnita kisebbséget is kielégítő alkotmány megalkotását.

Az amerikai vezetés, az ország egységét biztosítandó, korábban úgy tervezte, hogy a most felálló parlamentben megfogalmazott alkotmányt népszavazáson kell megerősíteni. A népszavazás érvényességének feltétele, hogy mindhárom államalkotó népcsoport tagjai kétharmados többséggel támogassák az új alaptörvényt.

Választások Irakban
Választások Irakban II.
Iszlám törvénykezést akarnak

Tovább ronthatja az amerikaiak egy világi vezetésű Irakról szőtt elképzeléseit, hogy a hét elején két nagy tekintélyű síita főpap (Mohamed Isak al-Fajad és Ali al-Szisztáni nagyajatollah) is kijelentette, hogy az új alkotmányt az iszlám törvénykezésen kell alapulnia.

Szisztáni és Fajad követelése komoly fenyegetést jelenthet a világi berendezkedés híveinek, tekintve, hogy a választások várható nyertese a vallásos pártokat tömörítő Egyesült Iraki Szövetség. Szisztáni eddig is kemény befolyással bírt az eseményekre, sok elemző szerint a január 30-án megtartott iraki választásoknak már a lebonyolítása is a vallási vezető sikere volt.

Szisztáni és Fajad követelése meglepő, mivel a választások előtt a vallásos pártok hitet tettek a világi hatalom mellett. Szisztáni, bár egyértelműen támogatta, de nyíltan nem állt ki a vallásos pártok szövetsége mellett, és egyéb megnyilatkozásaiban is a világi demokráciát méltatta.

Egy iszlámista alkotmány elfogadásával Irak leginkább a szomszédos Iránra hasonlíthat - ez mindenképpen ellentétes George W. Bush és neokonzervatív stábja eredeti, a demokrácia terjesztéséről szóló elképzeléseivel.

Választási ki kicsoda

Egyesült Iraki Szövetség - United Iraqi Alliance, UIA
[Az Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsa (SCIRI) - Abdulaziz al-Hakim, Adil Abdul Mahdi; Dava Párt - Ibrahim al-Dzsafar; Iraki Nemzeti Kongresszus (INC) - Ahmed Csalabi]

A legtöbb iraki által csak a klérus listájának nevezett pártszövetség a vallásos síiták pártja. Ellenfeleik vádjai szerint Irán szolgálatában állnak, a szomszédos síita állam teokratikus berendezkedését tekintik példának. Nyilatkozataikban azonban a világi politizálás mellett kötelezték el magukat.

Iraki Lista - Iraqi List, IL
[Iraki Nemzeti Egségpárt - Ijád Alávi ideiglenes kormánfő; Függetlenek - Falah Nakib, az ideiglenes kormán szunnita belügminisztere, Tamir al-Gadban, a szintén szunnita olajügyi miniszter, Huszein Szádr mérsékelt vallási vezető]

A programjában erős vezetést és biztonságos országot ígérő párt szinte teljes egészében Alávira épül. A párt megerősítené a fegyveres erőket és a jogrendet. Alapvetően síita irányítású, de világi irányultsága miatt befolyásos szunniták támogatását is élvező pártalakulat.

Irakiak - Iraqis, Is
[Gazi al-Javer ideiglenes államfő, befolyásos szunnita törzsi vezető; Haszim al-Salan, síita származású védelmi miniszter]

A szunnita államfő pártja az IL lehetséges koalíciós partnere. Legnagyobb előnye, hogy a kevés induló szunnita dominanciájú párt egyike.

Kurdisztán Szövetség - Kurdistan Alliance, KA
[Kurd Demokrata Párt (KDP) - Maszud Barzáni; Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) - Dzsalal Talabani]

A két legnagyobb, egymással amúgy szembenálló kurd párt szövetsége maximalizálhatja a kurd szavazatok számát. Céljuk a kivívott kurd autonómia megőrzése. A szunniták várható távolmaradása miatt a lakosságarányosnál nagyobb parlamenti frakcióra számíthat.

Népi Szövetség - Union of the People, UP
[Kommunista Párt - Hamid Musza; kisebb baloldali pártok]

A legrégibb iraki párt, a kommunisták vezette szövetség ellenzi az amerikai megszállást, ellenben teljes mértékben világi. Fő céljuk a társadalmi egyenlőtlenségek mérséklése.

Független Demokraták Szövetsége - Alliance of Independent Democrats, AID
[Iraki Független Demokraták - Adman Pacsacsi; idősebb államférfiak]

A liberális, világi pártot száműzetésből visszatért politikusok alkotják, vezetőjük, Pacsacsi a Baath Párt hatalomátvétele előtt Irak külügyminisztere volt. A legnyugatkompatilisabb pártalakulat nem számíthat túl nagy sikerre, bár szunnita háttere előnyt jelenthet.

Nemzeti Demokrata Párt - National Democratic Party, NDP
[Naszir al-Csadercsi]

Világi és liberális, egyben jelentéktelen.

Nemzeti Demokrata Szövetség - National Democratic Alliance, NDA
[Szamir al-Szumajdaj]

Világi és liberális, az NDP-hez hasonlóan esélytelen.

Független Nacionalista Káderek és Vezetők - Independent Nationalist Cadres and Elites, INCE
[Fatalah Ismail]

A fanatikus síita vallási vezető, Muktada al-Szádr feltétlen híveiből toborzott párt szereplése sokáig aggasztotta az amerikaiakat. Két héttel a választások előtt a tavalyi zavargásokat kirobbantó vallási vezető azonban úgy döntött, inkább bojkottálná a választásokat, így az őt támogató újságíró, Ismail pártja sem számíthat túl nagy támogatásra.

Iraki Köztársasági Szövetség - Iraqi Republican Alliance, IRA
[Szád al-Dzsanabi]

Az erősen Amerika-ellenes, szunnita nacionalista párt azonnali csapatkivonást és központosított államigazgatást követel. Vezetőjük, Dzsanabi sikeres üzletember, aki több befolyásos szunnita törzs támogatását is megnyerte. A szunnita voksok többségét megszerezve erős párttá válhat.

Alkotmányos Monarchia - Constituional Monarchy, CM
[Serif Ali bin Huszein]

Irak utolsó királyának unokaöccse a monarchia visszaállítását tűzte ki célul. Szunnita pártként, a várható alacsony részvétel miatt akár felülreprezentált is lehet a törvényhozásban.

Iraki Hasemita Szövetség, Iraqi Hashemite Alliance, IHA
[Serif Mamun Abdelrahman al-Najszan]

Monarchista pártból is kettő van, kilátásaik a CM-éhez hasonlóak.

Szabad Tisztek és Civilek Mozgalma - Movement of Free Officers and Civilians, MFOC
[Nadzsib al-Szalhi]

A mozgalom Abdulkarim Kaszimtól, a királyságot 1958-ban megdöntő katonatiszttől eredezteti magát. Kaszim a síiták körében igen népszerű volt, hatalmát 1963-ban a Baath párt döntötte meg.

Vallási és Etnikai Kisebbségi lista - Religious and Ethnic Minority List, REML
[Egyesült Turkomán Front; Nemzeti Turkomán Mozgalom; Turkomán Testvériség Pártja; Két Folyó Szövetség - keresztény; Két Folyó Nemzeti Lista - keresztény; Nemzeti Asszír Szövetség - keresztény; Jazidi Mozgalom a Reformért és a Fejlődésért - az ősi római mitarista szektát követő kurdok]

A nemzetiségi pártok között a félmillió turkománt képviselők a legharciasabbak. A nemzetiségi lista nem számíthat túl nagy támogatottságra, de mivel a parlamentbe kerüléshez elég a szavazatok 0,36 százaléka, jó esélyük van a képviseletre.

Iraki Iszlám Párt - Iraqi Islamic Party, IIP
[Moszen Abdelhamid]

Az IIP a választások talán legfájóbb távolmaradója. A szunniták legerősebb pártja a a terroristákkal is összefüggésbe hozott, pánarab Iszlám Testvériség része. A bojkott miatt ugyan nem lesz törvényhozási képviselője, a szunniták között játszott szerepe miatt azonban a jövőben is megkerülhetetlennek látszik.