Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Megkezdődött a madridi 3/11 per

2007.02.15. 20:32
Megkezdődött csütörtökön Madridban "az évszázad perének" tartott per, amelyben a 191 halottat követelő, 2004 márciusában vonatok ellen elkövetett robbantássorozat 29 vádlottja áll bíróság előtt; az egyik fővádlott máris tagadta a terhére rótt cselekményeket.

Európában ez volt a legvéresebb merénylet, amelyet az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel hoznak összefüggésbe. Az ügyben 29 személy ellen emeltek vádat, egyebek között azért, mert terrorista csoporthoz tartoztak, spanyolországi bányákból robbanóanyagot loptak, illetve azt a merénylet végrehajtóinak eladták, gyakran kábítószerért. A vádlottak közül 9-en spanyolok, 11-en marokkóiak, három személy algériai, szíriai és libanoni.

A fővádlott tagadott

Több tucatnyi ember - jogászok és a robbantások szenvedő részesei - töltötte meg a tárgyalótermet. Azt a 18 vádlottat, akitet letartóztatásuk óta fogva tartanak, egy törésálló üvegből készült "kalitkában" különítették el a teremben.

A csütörtöki tárgyalás a hét fővádlott egyikének, az egyiptomi Rabei Uszman Szájed Ahmednek a meghallgatásával kezdődött. A vádlott minden vádpontban ártatlannak vallotta magát, közölve: soha semmi köze nem volt a véres madridi eseményekhez. A vádlott később elítélte a spanyol fővárosban ingázók ellen elkövetett véres robbantásos merényletet, csakúgy, mint a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli és 2005. júliusi londoni terrorcselekményeket.

A "Mohammed, az egyiptomi" ragadványnéven is ismert Ahmedet tartják a merényletek egyik fő értelmi szerzőjének, őt 2004 júliusában Milánóban, spanyol elfogatási parancs alapján vették őrizetbe. A férfi mostani vallomása ellentmond annak, hogy az olasz bűnüldőző szervek által korábban lehallgatott telefonbeszélgetésekben magát mondta a madridi robbantások értelmi szerzőjének.

40 évet kért az ügyészség

Ahmeden kívül még három másik személyt gyanúsít azzal az ügyészség, hogy ők voltak a "főideológusok" a merényletek mögött. Négyük közül az egyik maga is életét vesztette a robbantásokban.

A fővádlottak mindegyikére összesen 40 ezer év börtönbüntetést kért az ügyészség. A legmagasabb büntetési tétel Spanyolországban negyven év. A per előreláthatólag júliusig tart majd, az ítélethozatal legkorábban szeptemberre várható.

191 halott, 1500 sebesült

Tíz pokolgép robbant a spanyol fővárosban 2004. március 11-én különböző pályaudvarokon: három az Atocha főpályaudvaron (Madrid központjában), négy e pályaudvar közelében, egy a Santa Eugenia pályaudvaron és kettő az El Pozo pályaudvaron.

A merényleteknek 191 halálos áldozata és mintegy 1500 sebesültje volt, a sebesültek közül sokan máig is munkaképtelenek. A spanyol áldozatokon kívül 16 ország 48 állampolgára vesztette életét a robbantássorozatban.

Hetekkel a március 11-i évforduló előtt, a per kezdetére alacsony fokozatról közepesre emelték a terrorkészültséget az ibériai országban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!