Auguszta
-4 °C
2 °C

Szűz Mária-montázs miatt vizsgálódik a lengyel ügyész

2006.02.16. 15:46
Két lap is közölt egy, a világhírű czestochowai Fekete Szűz Mária ikonját a világhírű popsztár, Madonna arcával ábrázoló montázst. A lengyel jogrend ismeri a "vallási érzelmek megsértésének" a fogalmát.

Vizsgálatot indított a lengyel főügyészség vallási tárgyú gúnyrajzok és egy fotómontázs sajtómegjelenése ügyében.


A Machina címlapja
A Rzeczpospolita című varsói jobboldali liberális napilapfebruár elején olvasói elé tárta azokat a Mohamed prófétáról készített gúnyrajzokat, a muzulmán világ egy részének haragját kiváltották.

A Rzeczpospolita közölt egy fotómontázst is, amely a világhírű czestochowai Fekete Szűz Mária ikonját ábrázolja világhírű popsztár, Madonna arcával.

A lengyel ügyészi szervek most annak igyekeznek utánajárni, hogy a Rzeczpospolita sajtóvétséget követett-e el.

Kaczmarek a parlamenti képviselők figyelmét felhívta arra, hogy a lengyel jogrend ismeri a "vallási érzelmek megsértésének" a fogalmát, de bűnvádi eljárás csak abban az esetben indítható, ha bizonyítani lehet, hogy szándékos sértegetésről van szó.

A Rzeczpospolita később bocsánatot kért a publikációkért, és hangsúlyozta, hogy nem állt szándékukban senkinek a vallási érzelmeit sem megbántani. Grzegorz Gauden a lap internetes honlapján úgy fogalmazott: "megkövetünk mindenki, aki sértve érzi magát".

A varsói lap nyomán a Machina című lengyel rockhavilap is közölte azt a montázst, amelyen a czestochowai fekete szűz ikonján Jézus Krizstus anyjának arcképét felcserélték az amerikai díváéval, magát a gyermek Jézus arcképét pedig Madonna gyermekéről készített fényképpel. Később a havilap vezetője is később hangoztatta, hogy nem bántó szándékkal közölték le a montázst.

Lengyelország lakosságának 90 százaléka hívő katolikusnak tekinti magát.